Pēc nedēļas nogales lietavām gaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās upēs

© Kaspars Krafts/f64

Jūlija pēdējās dienās nokrišņu ietekmē gaidāma ūdenslīmeņa paaugstināšanās upēs, teikts Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) paziņojumā.

Aizvadītājā diennaktī ūdenslīmenis Latvijas upēs pārsvarā svārstījās, atsevišķos upju posmos ūdenslīmenis nokrišņu ietekmē paaugstinājās.

Daugavas posmā no Suražas līdz Verhņedvinskai ūdenslīmenis pagājušajā diennaktī svārstījās, bet posmā no Piedrujas līdz Jēkabpilij pazeminājās par 1-2 centimetriem (cm).

Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis pārsvarā svārstījās aptuveni 4 cm robežās, straujāk ūdenslīmenis pazeminājās Pededzē pie Litenes un Ogrē pie Ogres attiecīgi par deviņiem un 14 cm diennaktī. Gaujā ūdenslīmenis svārstījās aptuveni 3 cm robežās.

Citās Gaujas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties svārstījās aptuveni 2 cm robežās, bet Tirzā pie Lejasciema ūdenslīmenis pazeminājās par 19 cm diennaktī. Salacā ūdenslīmenis svārstījās, bet Rūjā pie Vilnīšiem ūdenslīmenis paaugstinājās par 3 cm diennaktī.

Lielupes posmā Mežotne-Kalnciems ūdenslīmenis paaugstinājās par 1-5 cm, bet pie Slokas pazeminājās par diviem cm diennaktī. Citās Lielupes baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties svārstījās, straujāk ūdenslīmenis paaugstinājās Bērzē pie Baložiem un Svētē pie Ūziņiem attiecīgi par 5 un 6 cm diennaktī, savukārt Mēmelē pie Tabokines ūdenslīmenis pazeminājās par 21 cm diennaktī. Lielākajā daļā Kurzemes upju ūdenslīmenis svārstījās aptuveni 4 cm robežās.

Šorīt ūdens temperatūra Daugavā sasniedza 23-25 grādus, Latgales upēs - 19-24 grādus, Vidzemes upēs - 17-23 grādus, Zemgales upēs - 19-23 grādus, Kurzemes upēs 18-24 grādus, ezeros un ūdenskrātuvēs - 21-25 grādus, Baltijas jūras piekrastē - 21-22 grādus un Rīgas līča piekrastē - 21-23 grādus.

Ūdenstilpēs turpina attīstīties veģetācija. Mazākās upēs ūdensaugi lielākoties ir visā upes šķērsgriezumā, vien dažās tie ir pie krasta vai atsevišķās vietās upes šķērsgriezumā.

Šodien ūdenslīmenis upēs svārstīsies, vietām joprojām turpināsies ūdenslīmeņa pazemināšanās vai paaugstināšanās.

Sākot no svētdienas gaidāmi ilgstoši nokrišņi, kas vietām būs stipri, naktī uz pirmdienu un pirmdien gaidāma arī vēja pastiprināšanās. Šādu laikapstākļu ietekmē gaidāma ūdenslīmeņa paaugstināšanās upēs, vietām var applūst palienes un zemākās vietas. Vējuzplūdu ietekmētajos upju posmos būs vērojamas krasākas ūdenslīmeņa svārstības.

LVĢMC norāda, ka kļūs vēsāks un lietains, tāpēc ūdens temperatūra ūdenstilpēs atdzisīs.

LVĢMC aicina ievērot drošību uz ūdens, nepeldēties vieniem, nepārvērtēt savus spēkus, kā arī uzmanīt bērnus ūdenstilpju tuvumā.

Svarīgākais