Interesanti, kur nonāk iedzīvotāju nodotie tekstila izstrādājumi?

© Dmitrijs Suļžics / F64

Kopā ar tekstilizstrādājumu savākšanas komandu raidījums “360TV ZIŅneši” devās uzzināt, kāds ir iedzīvotāju nodoto lietoto apģērbu gabalu ceļš no konteineriem līdz pārstrādei. Kas no konteineru sastāva aiziet labdarībai, kas nokļūst lietoto apģērbu veikalos, un ko nosūta uz trešajām valstīm?

Ievietojot apģērbu tekstilizstrādājumu nodošanas punktā Krišjāņa Valdemāra ielā, pārāk ilgi nav jāgaida, kad lietoto tekstilizstrādājumu savākšanas furgons jau klāt. Šajā punktā konteineri vienmēr ātri piepildoties. Svarīgi, lai nodotais apģērbs ir tīrs. To noteikti jāievieto maisiņā un jāaizsien, lai neizkrīt, citādi var sasmērēties un nebūt derīgs otrreizējai lietošanai vai pārstrādei.

Gadā Latvijas iedzīvotāji nodod virs 2000 tonnām apģērba. Tie ir tikai tie lietotie tekstilizstrādājumi, ko pārstrādei nodod “Eco Baltia vide”, bet ir arī citas atkritumu apsaimniekošanas kompānijas, kas nodarbojas ar tekstilizstrādājumu savākšanu un realizāciju. Kopā sanāk iespaidīgs daudzums.

Bez pārsteigumiem gan neiztikt - ir bijuši gadījumi, kad konteineros ir gribējuši riepas un pat būvgružus dabūt iekšā, tomēr kopumā cilvēku apziņa aug un nodotais materiāls ir pietiekoši labs.

Daļa nodotā apģērba tiek nogādāta labdarībai, daļa nokļūst lietoto apģērbu veikalos, bet vēl daļu sūta uz trešajām valstīm. Sabojāti un netīri lietotie tekstilizstrādājumi, piemēram, vecas segas, nokļūst atkritumu poligonā.

Ja tekstilizstrādājumi tiek nodoti trešajām valstīm, par to tiek saņemta zināma samaksa. Kā atklāj Ziņnešiem, ja Anglijā par nodotu tonnu tekstilizstrādājumu tiek maksāts ap 500 eiro, tad Latvijā šī summa ir krietni mazāka. Par Rietumeiropas lietotajiem tekstilizstrādājumiem maksājot vairāk tālab, ka tie ir kvalitatīvāki un tīrāki. Mūsējiem nekāda dižā peļņa nesanākot.

Pēc tekstilizstrādājumu nodošanas konteineru iztukšošanas, viss to saturs nonāk šķirošanas centrā. Tas apģērbs, kuru var tālāk pārdot, nonāk tālāk veikalos, bet tas, ko nevar - uz pārstrādi. Latvijas veikalos gan nokļūst mazākā daļa no šeit saņemtajiem lietotajiem apģērbiem, apaviem un citiem materiāliem - apmēram 10%. No izstrādājumiem, kuru sastāvā ir kokvilna, izgatavo tehniskās lupatas, ko sūta gan uz trešajām valsītim, gan uz veikaliem mūsu zemē.

Svarīgākais