Samoilovs nosauc prioritātes IZM Sporta departamenta direktora amatā

© Dāvis Ūlands / F64

Par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktoru nesen kļuvušā pludmales volejbolista Aleksandra Samoilova prioritāte jaunajā amatā būs veselīga un aktīva sabiedrība, īpaši jauniešu un bērnu sporta attīstīšana, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Samoilovs.

Viņš skaidroja, ka Latvijas sabiedrībā ļoti nopietna problēma ir mazkustīgums. "Praktiski katram ceturtajam Latvijas bērnam līdz 11 gadiem ir problēmas ar lieko svaru. Ja mēs runājam vispār par sabiedrību kopumā, tad [Latvijā] vienu reizi nedēļā aktīvi sporto tikai 37% cilvēku vecumā no 15 gadiem, kamēr Zviedrijā un Vācijā tie ir ap 70%. Ja runājam atkal par bērniem, tad līdz 11 gadiem to aktivitātes normu, kas jāizpilda, puiši izpilda apmēram 25%, bet meitenes - ap 15-17%. Mēs varam redzēt, ka tas procents ir ļoti mazs," klāstīja Samoilovs.

Volejbolists uzskata, ka jauniešus var iedvesmot elki no augstu sasniegumu sporta vides, bet vispirms tie tomēr ir vecāki, kuriem jārāda piemērs savām atvasēm.

Jautāts, kā tad to popularizēt, strādājot par IZM Sporta departamenta direktoru, Samoilovs atbildēja, ka viens no galvenajiem punktiem ir pedagogi un treneri, viņu izglītošana un atbilstoša darba apmaksa, kā arī komfortablas darba vides nodrošināšana.

Svarīgi esot arī attīstīt tos sporta veidus, kuri vairāk interesē jauniešiem. Samoilovs minēja, ka pēdējās desmitgadēs ir palielinājies Olimpisko spēļu skatītāju vidējais vecums - bērni tās skatās arvien mazāk. Tieši tāpēc Starptautiskā Olimpiskā komiteja spēlēs iekļauj jaunus sporta veidus, kas jauniešus vairāk interesē un atbilst viņu kultūrai un dzīvesveidam, piemēram, skeitbords, sērfings, breikdenss. "Es domāju, ka tas arī ir tas, kas ir jādara mums Latvijā," uzskata Samoilovs.

Vaicāts par viņa profesionālā sportista karjeru, volejbolists atbildēja, ka jaunais amats ministrijā ir savienojams ar profesionālo sportu, tomēr IZM Sporta departamenta vadīšana būšot prioritāte. Šo pludmales volejbola sezonu Samoilovs pabeigšot, bet pēc tam vairs tik aktīvi nespēlēšot un uz Pasaules kausa posmiem nebraukšot.

Sportists piebilda, ja jaunajā amatā IZM viņš jūtas atbilstošs, taču izaicinājumu un darāmo darbu esot ļoti daudz, īpaši, ņemot vērā faktu, ka Sporta departaments ilgu laiku strādāja bez direktora.

Jau ziņots, ka Samoilovs par IZM Sporta departamenta direktoru šovasar tika izraudzīts atklātā konkursā, uz kuru kopumā bija pieteikušies 13 pretendenti.

Svarīgākais