Laviņš neatbalsta ieceri piešķirt pielaidi valsts noslēpumam plašākam tiesnešu lokam

© Ģirts Ozoliņš/MN

Priekšlikums prasīt pielaidi arī ar valsts drošību saistītu krimināllietu skatošiem tiesnešiem drīzāk liecina par neizpratni attiecībā uz tiesu varas neatkarību, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" paudis Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Aldis Laviņš.

Viņš uzsver, ka pielaide valsts noslēpumam ir nepieciešama tad, ja darbs ir ar tādu lietu, kurā ir valsts noslēpumu saturoša informācija. Ir noteikti tiesneši, kuriem šī pielaide ir iedota, un viņi strādā ar valsts noslēpumu saturošiem materiāliem.

Savukārt, ja krimināllietās nav tādu materiālu, kas saistīti ar valsts noslēpumu, tad kādēļ tiesnesim būtu nepieciešama šāda pielaide, vaicā Laviņš.

ST vadītājs atgādina, ka pielaide ir paredzēta tam, lai tiesnesis strādātu ar ierobežotas pieejamības materiāliem, kuri ir klasificēti kā valsts noslēpums. Šā instrumenta mērķis nav lojalitātes pārbaude. Lojalitātes aspekts ir jāvērtē jau tiesneša amata kandidāta atlases procesā, uzsver Laviņš.

Viņš arī atgādina, ja tiesnesis jau strādā savā amatā un redzams, ka tiek pieņemti tādi nolēmumi, kurus ne tikai ir grūti izskaidrot, bet tie arī rada jautājumus par tiesneša profesionālajām spējām un atbilstību amatam, tad pastāv iespēja veikt tiesneša profesionālās darbības ārpuskārtas pārbaudi.

Kā ziņots, patlaban tiesnešiem, kuri izskata lietas, kas, piemēram, saistītas ar noziedzīgiem nodarījumiem pret valsti, nav nepieciešams iegūt speciālo atļauju piekļuvei valsts noslēpumam, maijā vēstulē Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājam Raimondam Bergmanim (AS) skaidroja TM.

Saistībā ar šīm lietām tiesnesim pašlaik ir pieeja valsts noslēpumam, parakstot brīdinājumu un apliecinot atbildības uzņemšanos par valsts noslēpuma nelikumīgu izpaušanu.

TM norādīja, ka jau pašlaik speciālās atļaujas piekļuvei valsts noslēpumam ir ieguvuši tiesneši, kuri ir īpaši pilnvaroti izskatīt no Operatīvās darbības likuma izrietošus jautājumus, kā arī tiesneši, kuri administratīvā procesa kārtībā izskata lietas, kuru materiālos iekļauti valsts noslēpumu saturoši objekti.

Ievērojot minēto, tieslietu ministre rosināja noteikt, ka tiesnešiem, kuri skata krimināllietas un kriminālprocesa kārtībā skatāmus jautājumus (tostarp jautājumus par drošības līdzekļiem), kuru materiālos ir valsts noslēpuma objekts, būtu nepieciešams saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

Svarīgākais