Uzmanību, zilaļģes! Brīdina par zilaļģēm vairākās populārās pludmalēs

© pixabay.com

Zilaļģu dēļ Rīgā nav ieteicams peldēties arī Daugavas peldvietā Rumbulā, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa. Tāpat Zilaļģu masveida savairošanās dēļ peldēties aizliegts piecās Ogres novada neoficiālajās peldvietās.

Peldvietā izvietotas attiecīgas brīdinājuma zīmes.

Tāpat ieteikums nepeldēties pagaidām saglabājas Lucavsalas peldvietās, informē Rīgas pašvaldības Mājokļu un vides departaments.

Ieteikumu nepeldēties vajadzētu ievērot jutīgām iedzīvotāju grupām - maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, kuru imūnā sistēma ir novājināta.

Oficiālajās peldvietās ūdens kvalitāti katru mēnesi sākumā pārbauda Veselības inspekcija, savukārt Mājokļu un vides departaments peldsezonas laikā ik mēnesi organizē peldūdens kvalitātes monitoringu 24 iedzīvotāju iecienītās atpūtas vietās pie ūdenstilpēm.

Lai arī teju visās peldvietās ūdens kvalitāte ir laba, tomēr pašvaldība iesaka izmantot oficiālās peldvietas Daugavgrīvā, Vakarbuļļos, Vecāķos, Bābelītī un Kīpsalā, jo tās ir atbilstoši aprīkotas un tajās par peldētāju drošību rūpējas Rīgas pašvaldības policijas glābēji. Rīgas pašvaldība atgādina par nepieciešamību ievērot piesardzību, dodoties veldzēties ūdenstilpēs, īpašu vērību šajā karstajās dienās veltot bērniem.

Zilaļģu dēļ aizliegts peldēties Daugavas pludmalē, Ikšķilē, savukārt nav ieteicams peldēties Ogres HES ūdenskrātuvē, Lāčplēša ielā 9, Ķegumā un Daugavas ielā un Austriņu ceļā Lielvārdē.

Palielinoties gaisa temperatūrai un saglabājoties sausajam laikam, pieaug zilaļģu savairošanās jeb zilaļģu ziedēšanas risks.

Pašvaldība aicina iedzīvotājus vizuāli izvērtēt peldvietas ūdens kvalitāti un nedoties peldēt, ja ūdenī redzami atsevišķi, nelieli, zaļi punktiņi vai ūdens ir noklāts ar zaļu, zilganzaļu vai dzeltenbrūnu zilaļģu masu. Šādu ūdeni nav ieteicams izmantot mājdzīvnieku dzirdīšanai. Nav ieteicams lietot uzturā zivis, kas iegūtas šādā ūdenstilpē.

Jūtīgākiem cilvēkiem, saskaroties ar zilaļģu izdalītajiem toksīniem, var rasties alerģiskas ādas reakcijas, retāk kuņģa un zarnu trakta, nervu sistēmas vai aknu darbības traucējumi.

Peldēties aizliegts, ja peldvietā zilaļģes parādās masveidā un pārklāj peldvietas ūdens teritoriju.

Svarīgākais