Rosina pagarināt noilguma termiņu administratīvā pārkāpuma procesa sākšanai partiju finansēšanas jomā

© pixabay.com

"Progresīvo" Saeimas deputāti rosina pagarināt noilguma termiņu administratīvā pārkāpuma procesa sākšanai politisko organizāciju (partiju) vai to apvienību finansēšanas jomā.

Priekšlikumu Administratīvās atbildības likumā iesnieguši frakcijas deputāti Jana Simanovska, Leila Rasima, Ervins Labanovskis, Edmunds Cepurītis, Andris Šuvajevs un Mairita Lūse.

Patlaban likums paredz, ka administratīvā pārkāpuma procesu var sākt ne vēlāk kā divu gadu laikā no pārkāpuma izdarīšanas dienas, ja pārkāpums izdarīts partiju vai to apvienību finansēšanas jomā. Deputāti piedāvā pagarināt noilguma termiņu administratīvā pārkāpuma procesa sākšanai par pārkāpumiem šajā jomā par vienu gadu, tātad kopumā to nosakot trīs gadi. Tāds noilguma termiņš ir veselības aprūpes un būvniecības jomā.

"Progresīvo" ieskatā, politisko partiju un to apvienību finansēšanas jomas kontrole ir ļoti būtiska, jo politisko partiju darbība ir pamats tālākai valsts politikai, augstākā līmeņa pārvaldībai un normatīvo aktu izstrādei Saeimā, Eiropas Parlamentā, Ministru kabinetā un vietējās pašvaldībās. Tādejādi politisko partiju darbības caurskatāmība, godīga konkurence politisko partiju starpā esot būtisks fundaments valsts demokrātiskumam, tiesiskumam un arī sabiedrības uzticībai augstākajai valsts varai.

Deputāti uzskata, ka šāds grozījums nepieciešams, jo politisko partiju finansēšanas pārkāpumi lielākoties atklājoties tieši tad, kad par to ziņo vai izsaka pretenzijas bijušie politiskās partijas biedri vai citādi ar politiskajām partijām cieši saistītas personas, rodoties konfliktsituācijām partijas iekšienē. "Progresīvie" atzīmē, ka parasti šāda veida ziņojumi ir par notikumiem, kas ir bijuši ilgstoši un notikuši vairākus gadus atpakaļ, kas liedz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) vainīgās personas saukt pie atbildības.

"Lai sabiedrībā nostiprinātos pārliecība par soda neizbēgamību un ka politiskās partijas tiek atbilstoši kontrolētas un rīkojas caurmērā tiesiski, ir jāpagarina noilguma termiņš administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanai, lai administratīvā pārkāpuma process kopumā būtu efektīvs un realizētos praksē," priekšlikumu pamato deputāti.

"Progresīvie" uzskata, ka politiskajām partijām, kas saņēmušas noteiktu vēlētāju balsu skaitu Saeimas vēlēšanās, tiek piešķirts valsts finansējums, un tas esot papildu arguments pieprasīt īpašu rūpību politisko partiju finansēšanas noteikumu ievērošanā un pārkāpuma gadījumā saukšanai pie atbildības. Politiskajām partijām tika palielināts valsts finansējums, lai tās padarītu neatkarīgas no privātiem ziedojumiem, līdz ar to, lai iedzīvinātu šī mērķa sasniegšanu, par politisko partiju finansēšanas pārkāpumiem arī noilguma termiņš administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanai ir pagarināms, uzsver deputāti.

Svarīgākais