Narkoloģe: Cilvēki ar atkarībām ir jāārstē, nevis jāsoda

© pixabay.com

Narkotiku lietošanas dekriminalizēšana iespējama tikai tad, kad valstī tiks uzlabota ārstēšanas pieejamība, izglītošana un sociālais atbalsts, aģentūrai LETA sacīja Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja, narkoloģe Astrīda Stirna.

Viņā atzīmēja, ka patlaban Latvijā nav kriminālatbildības par narkotiku lietošanu, bet kriminālatbildība paredzēta tikai par narkotiku atkārtotu lietošanu, narkotiku glabāšanu un tirgošanu. Pirmo reizi cilvēku aizturot par aizliegto vielu lietošanu, tiek piemērots administratīvais sods.

"Narkologi uzskata, ka cilvēki ar atkarībām ir jāārstē un viņiem jāsniedz medicīniska, psiholoģiska, dažreiz arī sociāla palīdzība, nevis jāsoda. Tas ir darbs ne tikai narkologiem, psihologiem, bet visai sabiedrībai kopumā," uzsvēra ārste.

Viņasprāt, dekriminalizācijas realizēšana ir iespējama tikai tad, ja mēs uzlabosim valstī ārstēšanas pieejamību, izglītošanu un sociālo atbalstu.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka bieži vien atkarīgas personas ir ļoti nemotivētas vispār kaut ko mainīt, pārtraukt lietošanu, kā arī ir iesaistītas kriminālos pārkāpumos.

"Ja narkotiku lietošanā aizturētā persona piekrīt saņemt ārstēšanu un rehabilitāciju, viņa nosacīti jāatbrīvo no kriminālatbildības. Bet, ja pārtrauc ārstniecības un rehabilitācijas kursu, tad jāpiemēro atbildība," pauda Stirna.

Viņa atgādināja, ka narkotiku lietotāji un atkarīgas personas ne tikai apdraud sevi, bet arī visu sabiedrību, vadot transportlīdzekļus, lietojot ieročus un tamlīdzīgi.

Šobrīd pusaudžus ārstē Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) un turp Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) nogādā nepilngadīgās personas, tāpēc RPNC stacionārs nav īpaši izjutis pusaudžu pieplūdumu.

Kopumā šogad no janvāra līdz jūnijam RPNC uzņemšanā bija divi pusaudži ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem kanabinoīdu lietošanas dēļ, viens pusaudzis, kuram bija akūta intoksikācija ar uztveres traucējumiem, kā arī psihiski un uzvedības traucējumi halucinogēnu lietošanas dēļ.

Vēl minētajā periodā RPNC uzņemts pusaudzis ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem sedatīvu un miega līdzekļu lietošanas dēļ, vēl viens - daudzu narkotisku un citu psihoaktīvu vielu lietošanas dēļ, bet divi - daudzu narkotisku un citu psihoaktīvu vielu lietošanas dēļ, kā arī vielu kaitējoši pārmērīgas lietošanas dēļ.

LETA jau rakstīja, ka Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) un Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs atbalsta ieceri dekriminalizēt narkotiku lietošanu jauniešu vidū. Tāpat ieceri atbalsta iekšlietu resors.

Pagājušajā nedēļā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Siliņa žurnālistiem atzīmēja, ka viņa, iepriekš esot labklājības ministres amatā, šādu lūgumu bija izteikusi Narkotiku apkarošanas padomē, kuru vada Veselības ministrija (VM), un VM jau esot akceptējusi Tieslietu ministrijas izstrādātu priekšlikumu, kas paredz, ka jaunieši par narkotiku lietošanu vairs netiktu krimināli sodīti.

Kā iepriekš norādīja VM, Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padomē ir atbalstīts TM priekšlikums par nepilngadīgo personu atbrīvošanu no kriminālatbildības par narkotisko un psihotropo vielu lietošanu. VM to kopā ar citiem priekšlikumiem virzīs izskatīšanai Saeimas komisijā rudenī.