Vairāki kultūrvēstures pieminekļi - sakrālās būves ir uz sabrukšanas robežas

© Ģirts Ozoliņš/MN

Valdība šodien nolēma piešķirt nedaudz vairāk nekā 1,4 miljonus eiro ārkārtas situācijas novēršanai sakrālajās celtnēs.

Katoļu baznīcai piešķirti 375 456 eiro nepieciešamajiem darbiem Rīgas Svētā Jēkaba katoļu baznīcā un tās ēku kompleksā. Pareizticīgajai baznīcai piešķirti 400 000 eiro Svētās Trīsvienības - Dievmātes atdusas pareizticīgo baznīcas remontam.

Vēl 268 081 eiro piešķirts luterāņu baznīcas Krustpils draudzei nepieciešamajiem darbiem baznīcā.

Savukārt 359 798 eiro piešķirti katoļu baznīcai Rēzeknes - Aglonas diecēzei nepieciešamajiem darbiem Aglonas bazilikas svētceļnieku komunikācijas centrā.

Finansējums piešķirts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Kā skaidro Kultūras ministrijā, 2023.gada jūlijā pēc informācijas saņemšanas par jaunām plaisām, Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde veica Rīgas Svētā Jēkaba katoļu baznīcas apsekojumu. Uzsākta deformāciju instrumentāla novērošana un deformāciju iemeslu noskaidrošana.

Pēc koksngraužu iznīcināšanas baznīcā veikti darbi, kurus nepieciešams turpināt, jo tie ir nedalāmi un savstarpēji tehnoloģiski saistīti un nozīmīgi, lai nodrošinātu draudzes reliģisko darbību un tās nepārtrauktību Svētā Jēkaba katedrālē un kultūras pieminekļa saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Savukārt Aglonas bazilikas svētceļnieku komunikācijas centrā nepieciešams veikt ēkas siltināšanu, lai novērstu mitruma iekļūšanu tajā.

Ministrija arī skaidro, ka Svētās Trīsvienības - Dievmātes atdusas pareizticīgo baznīcas centrālais kupols ir kritiskā stāvoklī. 2022. gadā baznīcā sākti centrālā kupola renovācijas darbi, kuru rezultātā novērsta bīstamība - mainītas kupola koka konstrukcijas, visam kupola apjomam uzstādīts jauns dēlīšu latojums, uz latojuma uzmontēti finiera dēlīši, kas pārsegti ar hidroizolācijas materiālu.

Atbilstoši Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vērtējumam darbus nepieciešams turpināt, pabeidzot jumta seguma ieklāšanu un dzegas profila atjaunošanu.

Krustpils baznīcai pirmsavārijas stāvoklī ir jumts. Līdz ar to nepieciešami tā konstrukciju un seguma atjaunošanas un nomaiņas darbi.

Svarīgākais