Sējumu un dzīvnieku apdrošināšanai lauksaimnieki pieteikušies uz 10,91 miljona eiro atbalstu

© Andis Beitāns

Ražas, dzīvnieku, sējumu un stādījumu apdrošināšanas prēmijas daļējai atmaksai pieteikušies 2418 lauksaimnieki par kopējo summu 10,91 miljons eiro, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Dienesta pārstāvji atzīmē, ka daudzi lauksaimnieki jau saņēmuši maksājumus, kas daļēji kompensē polises izmaksas. Atbalsta mērķis ir veicināt lauksaimnieku iesaistīšanos lauksaimniecības nozaru riska mazināšanā, apdrošinot platības, dzīvniekus un ražu.

LAD direktora vietnieks Andris Grundulis norāda, ka interese par atbalstu ir liela un to sekmē mainīgie laikapstākļi, kādi vērojami pēdējos gados - krusa, sausums, salnas un lietavas. Tāpat viņš min, ka šogad apdrošināts par 78 000 hektāru lielāka platība nekā iepriekšējā gadā, kopā veidojot 421 000 hektāru.

Ar atbalstu tiek kompensēti 50% no apdrošināšanas polises iegādes izdevumiem. Aprēķinot gala likmi, tiek ņemti vērā arī citi nosacījumi.

Finansējums apdrošināšanai pieejams no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai.

LAD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas administrē valsts un Eiropas Savienības atbalstu laukiem, lauksaimniecībai, mežsaimniecībai un zivsaimniecībai.

Svarīgākais