Valdība pieņem lēmumu par trīs izglītības nozares iestāžu apvienošanu [papildināts]

© Dmitrijs Suļžics / F64

Valdība otrdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieceri vienā valsts iestādē apvienot Valsts izglītības satura centru (VISC), Valsts izglītības attīstības aģentūru (VIAA) un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru (JSPA).

Ar jaunas iestādes izveidi IZM vēlas mazināt sadrumstalotību nozarē un birokrātisku slogu, tikšot uzlabota arī cilvēkresursu pārvaldība.

IZM atsaucas uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) šogad veikto izpēti, kur atklātas ievērojamas VIAA funkciju līdzības ar VISC funkcijām, īpaši valsts izglītības politikas īstenošanā vispārējās izglītības un profesionālās izglītības jomā. Turpretim datu un informācijas apmaiņa un sadarbība starp abām organizācijām ir neliela. Tas radot riskus izglītības politikas efektīvai ieviešanai un sekmē īstenoto projektu pārklāšanos, teikts rīkojuma projekta anotācijā.

Līdz ar jaunās aģentūras izveidi 2025.gada 1.janvārī likvidēs VISC, bet gadu vēlāk - JSPA. Abu iestāžu funkcijas tiks nodotas jaunajai aģentūrai, kas tapusi uz VIAA bāzes ar jaunu vizuālo tēlu un nosaukumu.

Jaunās aģentūras ietvaros plānots veidot arī metodisko centru, lai sniegtu atbalstu skolām un pedagogiem. Tā izveidei valdība jūnijā nolēma novirzīt finansējumu 67,84 miljonu eiro apmērā, ko veido Eiropas Savienības fondu finansējums 57,66 miljoni eiro un valsts budžeta finansējums 10,176 miljoni eiro.

Pagaidām nav zināms, cik liels finanšu ietaupījums varētu būt pēc iestāžu apvienošanas, preses konferencē atzina izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV), piebilstot, ka gaidāmi "nelieli finanšu ieguvumi".

Vienlaikus no politiķes sacītā izriet, ka iestāžu apvienošana ļaus efektīvāk rīkoties ar esošo cilvēkresursu. "Mūsu lielākais zelts šobrīd ir cilvēki. Redzam, ka šobrīd nespējam aizpildīt vakances," sacīja Čakša.

Ministre arī nevarēja atbildēt, vai jaunā aģentūra atradīsies IZM ēkā, vai tai tiks meklētas jaunas telpas. "Ir jāatzīst, ka fiziskais nodrošinājums šobrīd nav pietiekami labs, lai cilvēki darbā varētu justies labi. Tā noteikti būs tēma, par ko būs jādomā," sprieda Čakša.

Sākotnēji iecere paredzēja reorganizēt arī Latviešu valodas aģentūru. Sabiedrības spiediena dēļ izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) pieņēma lēmumu no šīs ieceres atteikties.

Svarīgākais