Siliņa skaidro, kāpēc atbalsta ieceri dekriminalizēt narkotiku lietošanu jauniešu vidū

© Dmitrijs Suļžics/MN

Valstij ir jārada skaidra vīzija par rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanu no narkotikām atkarīgajiem, bet narkotiku lietošanas dekriminalizācija attiecībā pret jauniešiem ir tikai viens no instrumentiem problēmas risināšanai, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Pēc viņas teiktā, skarbā patiesība ir tāda, ka Latvijā nav reālu pakalpojumu narkotiku atkarībā ieslīgušiem cilvēkiem. "Patiesībā pastāv sodi tāpēc, ka mums nav šo reālo vajadzīgo pakalpojumu - gan informatīvie tālruņi, gan rehabilitācija, gan grupu terapija, gan jauniešiem pieejama anonīma iespēja par šo ziņot," sacīja premjere.

Viņa uzskata, ka tieši narkotiku lietošanas dekriminalizācija pēdējā laikā ir apspriesta visvairāk tāpēc, ka par to ir "visgaršīgāk" diskutēt, bet galvenā problēma, kas būtu pašiem sev jāatzīst, ir pakalpojumu trūkums.

Valdības vadītāja ir pārliecināta, ka "ir jāsaliek skaidra bilde, kā mēs šos pakalpojumus radām". Vēl nesen bija līdzīga situācija ar vardarbībā cietušajiem, un šajā jomā nu ir panākts milzīgs progress, akcentēja Ministru prezidente.

Kā ziņots, Siliņa atbalsta ieceri dekriminalizēt narkotiku lietošanu jauniešu vidū. Pagājušajā nedēļā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču Siliņa žurnālistiem atzīmēja, ka viņa, iepriekš esot labklājības ministres amatā, šādu lūgumu bija izteikusi Narkotiku apkarošanas padomē, kuru vada Veselības ministrija (VM), un VM jau esot akceptējusi Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātu priekšlikumu, kas paredz, ka jaunieši par narkotiku lietošanu vairs netiktu krimināli sodīti.

Kā iepriekš norādīja VM, Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padomē ir atbalstīts TM priekšlikums par nepilngadīgo personu atbrīvošanu no kriminālatbildības par narkotisko un psihotropo vielu lietošanu. VM to kopā ar citiem priekšlikumiem virzīs izskatīšanai Saeimas komisijā rudenī.

Kā vēstīts, Latvijas Ārstu biedrība un ar riska grupu jauniešiem strādājošais "Open radošais centrs" aicina Latvijā dekriminalizēt nelegālo narkotiku lietošanu, jo uzskata, ka tas varētu pavērt lielākas iespējas prevencijas pasākumiem pret narkotiku lietošanu.

Svarīgākais