Sociālās aprūpes centru maksas pakalpojumi kļūs vēl dārgāki; atsevišķi pakalpojumi vairs netiks nodrošināti

© Dmitrijs Suļžics/MN

Valdība šodien vērtēs Labklājības ministrijas (LM) pakļautībā esošo valsts sociālās aprūpes centru (VSAC) sniegto maksas pakalpojumu klāstu, izslēdzot tos, kuri neatbilst faktiskajām izmaksām un kuriem nav pieprasījuma.

Ilgstošās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā nodrošina pilnu aprūpi un sociālo rehabilitāciju personai, kura vecuma vai veselības stāvokļa dēļ nespēj sevi aprūpēt, kā arī bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem mājokli. Institūcijas sniedz ne tikai ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, bet arī atsevišķu, uz bērnu ar ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem, tai skaitā ar kombinētiem smagiem un ļoti smagiem garīgās un fiziskās attīstības traucējumiem attīstību vērstus maksas pakalpojumu veidus.

LM norāda, ka patlaban noteikto maksas pakalpojumu cenas arvien augošo preču un pakalpojumu izmaksu ietekmē neatbilst faktiskajām izmaksām, līdz ar to ir jānosaka jaunas maksas pakalpojumu cenas. Pieaugušas ēdināšanas izmaksas, sadārdzinājušies mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, mājokļa īres maksa, ūdensapgāde un citi.

Tāpat LM vērtējumā ir jāpārskata noteiktais maksas pakalpojumu klāsts, izslēdzot tos maksas pakalpojumu veidus, kuri netiek pieprasīti vai sniegti.

Paredzēts, ka izmaiņas no 1. augusta skars VSAC "Kurzeme", VSAC "Latgale", VSAC "Rīga" un VSAC "Zemgale", lai novērstu to, ka pakalpojumi mājsaimniecībām un juridiskām personām netiek sniegti par cenām, kas nesedz izdevumus par to sniegšanu. Tāpat, ievērojot to, ka ir pieauguši arī izdevumi citu maksas pakalpojumu veidu sniegšanai, piemēram, citu ar klientu funkcionēšanas spēju novērtēšanu un atjaunošanu saistīto pakalpojumu sniegšanai.

Tā kā nav iespējams atteikties no VSAC pamatdarbībai neatbilstošo maksas pakalpojumu veidu, piemēram, komunālo pakalpojumu, sniegšanas, tad noteikumu projekts paredz paaugstināt maksas pakalpojumu cenas, lai novērstu nelietderīgu valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, kompensējot ar maksas pakalpojumu sniegšanu saistītos izdevumus.

LM norāda, ka vietu un pieprasījuma trūkuma dēļ nebūs paredzēta pilngadīgas personas izmitināšana ar pilnu sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju ar trim un vairāk vietām istabā VSAC "Rīga". Tāpat nebūs iespējama bērna izmitināšana ar diennakts sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju bērniem ar smagiem funkciju traucējumiem VSAC "Kurzeme", tai skaitā atelpas brīža pakalpojums VSAC "Kurzeme". Vēl VSAC "Kurzeme" nebūs pieejami ēdināšanas pakalpojumi darbiniekiem - pirmais un otrais ēdiens.

LM skaidro, ka minētie maksas pakalpojumi paredzēti VSAC klientiem, kuri pakalpojumu apmaksā no pašu līdzekļiem vai par kuru pakalpojumiem pilnībā vai daļēji maksā pašvaldība vai klientu viesi, kā arī iestāžu darbiniekiem paredzētie pakalpojumi.

Saskaņā ar VSAC sniegto informāciju, noteikumu projektā paredzēts, ka ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojums ar izmitināšanu saņems viens pilngadīgais klients, kurš jau šobrīd to saņem VSAC "Rīga" filiālē "Ezerkrasti". Savukārt vidēji divas personas īslaicīgi saņems pakalpojumu ar diennakts sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju bērniem ar smagiem funkciju traucējumiem, tai skaitā atelpas brīža pakalpojumu VSAC "Rīga" bērnu filiālēs un VSAC "Kurzeme" filiālē "Liepāja".

Ēdināšanas pakalpojumu darbiniekiem saņems līdz 236 VSAC darbiniekiem, bet ēdināšanas pakalpojumu pēc personas pasūtījuma ar izvēlētu ēdienkarti - līdz 242 personām.

Svarīgākais