Luka Banki analizē kļūdas spēlē pret Brazīliju, kas mūsējos paklupināja ceļā uz Parīzi

© Dmitrijs Suļžics/MN

Latvijas vīriešu basketbola izlasei šomēnes ar neveiksmi noslēdzās mēģinājums izcīnīt ceļazīmi uz Parīzes olimpiskajām spēlēm, izšķirošajā mačā pārliecinoši zaudējot Brazīlijai. Posmā starp kvalifikācijas turnīru un olimpiskajām spēlēm aģentūra LETA uzrunāja Latvijas vīriešu basketbola izlases galveno treneri Luku Banki, kurš sniedza savu vērtējumu par turnīru un ieskicēja nākotnes redzējumu par Latvijas basketbolu pēc 2025.gadā Rīgā gaidāmā Eiropas čempionāta finālturnīra.

Vai izdevies arī atrast kādas kļūdas treneru darbā vai arī uzskatāt, ka tādu nebija?

Mūsu darbā visu nosaka izvēles, kas reizēm ir veiksmīgas, reizēm - nē. Taču šeit mums jāfokusējas uz finālspēli, kurā Brazīlijai bija efektīvāka un ar lielāku enerģiju. Sagaidīju labāku aizsardzību, taču saskārāmies ar Brazīlijas izlases, iespējams, vienu no labākajiem sniegumiem komandas vēsturē. Nav viegli iemest astoņus tālmetienus pēc kārtas, un tas viņiem palīdzēja spēli ievirzīt noteiktās sliedēs.

Runājot ne tikai par spēli pret Brazīliju - kas bija lielākie izaicinājumi šī turnīra gaitā?

Atjaunot enerģiju grafikā, kurā mums ir spēles divas dienas pēc kārtas. Mači pret Filipīnām un Brazīliju pierādīja, ka ir grūti šajā sezonas nogrieznī atjaunot enerģiju. Neaizmirsīsim par to, ka, lai uzvarētu tādas komandas kā Gruzija un ļoti atlētiskā Kamerūna, tiek zaudēts daudz enerģijas. Nākamajā dienā mums neizdevās parādīt tādu pašu efektivitāti. Liela daļa basketbolistu bija sezonas beigu nogrieznī. Neizdevās saglabāt tādu stabilitāti, kāda tā bija pirmajā spēlē. Pirmā un trešā spēle bija labas, bet otrā un ceturtā - ne tādā paša līmenī, kā dienu iepriekš.

Daudz tiek runāts par izvēlēm sastāva veidošanā, un viens no daudz pieminētajiem ir Anžejs Pasečņiks. Kā viņš dažādotu komandas spēles stilu un vai tas palīdzēt uzvarēt Brazīliju?

Tagad to neviens nezina. Kad tu uzvari, tavas izvēles nosauc par labām, kad zaudē - tad rāda ar pirkstu, ko vajadzēja darīt citādāk. Grūti noticēt, ka viens basketbolists varētu mainīt spēles ritmu mačā, kurā mēs saskārāmies ar izcilu tālmetienu precizitāti un tāda spēlētāja kā Brunu Kabuklu daudzpusību. Domāju, ka šajā gadījumā nebūtu pareizi vainot par Pasečņika neiekļaušanu sastāvu. Tad jau vairāk var gaidīt jautājumu, kāpēc nebija Artūra Kuruca vai līdzīga aizsarga.

Labi, tad varbūt Artūrs Kurucs būtu bijis tas, kas varētu ko mainīt?

Varbūt... Diemžēl treniņnometnē viņš ieradās pēc ļoti sarežģītas sezonas, un viņa pozīcijā ir daudz spēlētāju. Izlasē ir visu laiku sevi jāpierāda. Devām viņam iespēju Pasaules kausā, taču man jāizdara izvēles, balstoties uz sniegumu konkrētā brīdī. Es vēlētos, lai man ir 15 basketbolisti, no kuriem visu laiku varētu izvēlēties pašus labākos. Ir tikai 12 vietas sastāvā, turklāt saskaramies ar savainojumiem, un tie nav prognozējami.

Pēdējā spēlē Jānis Strēlnieks nedevās laukumā savainojuma dēļ?

Strēlnieks savainojumu guva mačā pret Kamerūnu, otrajā puslaikā nespēlējot, jo izjuta pārāk lielas sāpes. Ārstiem nebija daudz laika, bet viņi paveica lielu darbu un viņu varēja pieteikt spēlei, taču mums bija jābūt uzmanīgiem. Brīdī, kad bijām iedzinējos ar mīnus 20 punktiem, mans lēmums bija viņu nelaist laukumā, lai neriskētu ar savainojuma saasināšanu, kas prasītu ļoti ilgu atkopšanās periodu. Viņš ir trausls spēlētājs, kurš saskāries ar daudziem savainojumiem, tajā skaitā pēdējā sezonā. Viņam bija Ahilleja operācija un problēmas ar muskuļiem, kā dēļ viņš zaudēja darbu Skafati klubā un nevarēja sezonas beigās spēlēt Spānijā. Domāju, ka tas bija pareizs lēmums no manas puses. Vēlējāmies uzlabot un izlīdzināt spēli, un viņa pieredze varēja palīdzēt. Taču nonākot [tik lielos] iedzinējos, nezinu, cik daudz viņš varētu palīdzēt. Nevarējām pieļaut, lai viņš gūtu savainojumu, kas liegtu spēlēt sezonas sākumā. Žēl, jo viņš ir pieredzējis spēlētājs, un viņš ļoti centās, lai būtu komandā. Vēlējos nokļūt olimpiskajās spēlēs daudz iemeslu dēļ. Ne tikai Latvijas basketbola vārdā, bet arī dodot iespēju piedalīties olimpiskajās spēlēs tādiem spēlētājiem, kā viņš. Tas būtu kā ķirsītis uz kūkas viņa garajai un veiksmīgajai karjerai. Taču man arī ir jāpasargā savi spēlētāji.

Svarīgākais