Austrumu robežas sargāšanā Braže sola ar ES kolēģiem runāt par sloga sadalīšanu

© Dmitrijs Suļžics/MN

Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže (JV) sola ar Eiropas Savienības (ES) kolēģiem runāt par sloga sadalīšanu starp visām ES dalībvalstīm austrumu robežas sargāšanā.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrija, divu dienu vizītē Latgalē Latvijas un ES Austrumu robežas reģionā ārlietu ministre Braže augstu novērtēja gan Latvijas atbildīgo dienestu profesionāļu, gan Latgalē strādājošo uzņēmumu, arī Rēzeknes pašvaldības pagaidu administrācijas ieguldījumu Latvijas un ES attīstībā un drošībā.

"Šajās dienās Terehovā un Pāterniekos klātienē iepazinos ar Latvijas Valsts robežsardzes un VID Muitas pārvaldes darbu - ļoti augstu novērtēju viņu milzīgo ieguldījumu, diendienā strādājot, lai nodrošinātu ES pret Krieviju un Baltkrieviju noteikto sankciju ieviešanu un novērstu iespējas tās apiet.

Braže norādījusi, ka Valsts robežsardze un Muitas pārvalde sargā ne vien Latvijas, bet ES un NATO ārējo Austrumu robežu. "Mēs kā valsts, kura robežojas gan ar Krieviju, gan Baltkrieviju, esam pirmā ES drošības līnija," uzsvērusi ministre.

Tiekoties ar Valsts Robežsardzes priekšnieku ģenerāli Gunti Pujātu un VID ģenerāldirektora vietnieku muitas jomā, Muitas pārvaldes direktoru Raimondu Zukulu, ārlietu ministre pārrunāja ieviesto sankciju īstenošanas praktiskos aspektus, nepieciešamos resursus, kontroles mehānismus, rindu administrēšanas kārtību un citus jautājumus.

"Likumsakarīgi, mūsu robežsardzes un muitas kolēģi, uzraugot sankciju ievērošanu un novēršot pārkāpumus vai iespējas tās apiet, uz saviem pleciem šobrīd iznes visu ES smagumu. Šobrīd darbs notiek paaugstinātas intensitātes apstākļos - nepieciešami gan papildu finanšu, gan cilvēkresursi. Šajās dienās redzēto un uzzināto pārrunāšu ar saviem kolēģiem ES, jo šis ir slogs, kas jādala starp visām ES valstīm," uzsvēra Braže.

Ārlietu ministrija kopā ar citu ES valstu kolēģiem strādā pie jaunu sankciju noteikšanas. Latvijā ministrija ir koordinējošā iestāde sankciju jautājumos.

Braže uzsvēra, ka ministrija ikdienā cieši sadarbojas ar abiem dienestiem, tostarp šobrīd turpinās intensīvs darbs, lai efektīvi ieviestu noteiktās sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju, kā arī lai turpinātu sankciju tālāku stiprināšanu.

Tiekoties ar Latgalē ražojošiem un eksportējošiem uzņēmumiem, Braže uzsvērusi, ka mūsu drošības spējas lielā mērā ir atkarīgas no tā, kā veicas mūsu ekonomikai. Tāpat ministre uzsvērusi, ka mūsu visu interesēs ir ierobežot Krievijas militārās spējas.

Ārlietu ministrijas eksperti ar uzņēmējiem pārrunāja praktiskas lietas, kā ārlietu dienests var atbalstīt eksporta un problēmjautājumu risināšanu, izmantot kontaktbiržu, kā arī dienesta zināšanas un kontaktu loku, arī ES projektu apgūšanā.

Svarīgākais