Eksperts: Fon der Leienas atkārtota ievēlēšana ir atbilstoša Latvijas interesēm

© pixabay.com

Urzulas fon der Leienas atkārtota ievēlēšana Eiropas Komisijas (EK) prezidentes amatā ir atbilstoša Latvijas interesēm, aģentūrai LETA atzina Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pasniedzējs Jānis Kapustāns.

Fon der Leienai, lai tiktu apstiprināta amatā, bija nepieciešama vismaz 361 balss, taču par viņu nobalsoja 401 no 720 EP deputātiem.

Kapustāns norādīja, ka atbalsts fon der Leienai ir pieaudzis, jo pirms pieciem gadiem tas bija mazāks.

"Atbalsts ir diezgan pārliecinošs un tas varētu signalizēt par zināmu stabilitāti ES, jo ES ir izaicinājumi - Krievija, austrumi un ASV prezidenta vēlēšanas," piebilda eksperts.

Viņaprāt, fon der Leiena ir viena no labākajām kandidātēm, jo pārstāv tādu ietekmīgu valsti kā Vāciju un bijusi Vācijas aizsardzības ministre. Viņa attiecīgi saprot drošības situāciju un Baltijas situāciju.

"Patreizējā situācijā viņa ir tīri atbilstoša Latvijas interesēm," norādīja eksperts un piebilda, ka Eiropas līderi laika gaitā arī mainās notikumiem līdzi un tuvinājušies Latvijas pozīcijai.

Kapustāns arī atgādināja, ka līdzšinējā EK fon der Leienas izpildvietnieks bija Latvijas pārstāvis Valdis Dombrovskis. Gaidāms balsojums par viņa atkārtotu apstiprināšanu šajā amatā.

Tāpat līdzšinējā Igaunijas premjere Kaja Kallasa izraudzīta par Eiropas Savienības ārējās un drošības politikas augstā pārstāvja amata kandidāti.

Svarīgākais