"Sadales tīkla" sistēmai pieslēgušies vairāk nekā 23 000 dažādas jaudas elektroenerģijas ražotāju

© Kaspars Krafts / F64

Jūnija beigās visu AS "Sadales tīkls" pieslēgto ražotāju kopējā ģenerācijas jauda bija gandrīz 740 megavati (MW), liecina "Sadales tīkla" publicētais Elektroapgādes apskats.

Jūnija beigās sadales sistēmai pieslēgti teju 23 600 dažādas jaudas elektroenerģijas ražotāju, tostarp saules un vēja ģeneratori, hidroelektrostacijas, dabasgāzes vai biogāzes koģenerācijas stacijas un citi.

Vienlaikus 2024. gada pirmajā pusgadā sadales sistēmā no saules saražotas un kopējā tīklā nodotas teju 180 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir trīs reizes vairāk nekā šajā pašā periodā pērn.

"Sadales tīkla" pārstāvji norāda, ka jūnijs bijis saules ģenerācijas apjoma ziņā līdz šim ražīgākais mēnesis - tajā tīklā nodotas 63,3 GWh saules paneļu saražotās elektroenerģijas, kam seko maijs ar 61,6 GWh un aprīlis ar 26,47 GWh.

Ja 2022.gadā kopējā sadales sistēmai pieslēgto saules paneļu ģenerācijas jauda bija ap 100 MW, šobrīd tā sasniegusi jau gandrīz 500 MW.

Sagaidāms, ka saules elektrostaciju apjoms turpinās pieaugt, tādēļ "Sadales tīkls" prognozē, ka šā gada beigās kopējā saules ģenerācijas jauda varētu sasniegt 600 MW.

Sadales sistēmai pieslēgto saules elektrostaciju skaits jūnija beigās pārsniedzis 900, bet to kopējā ražošanas jauda pārsniegusi 300 MW.

Salīdzinot ar 2022.gadu, kurā sākās jūtama saules ģenerācijas attīstība, augusi pieslēgto elektrostaciju jauda. Ja 2022.gadā vidējā saules elektrostacijas ražošanas jauda bija aptuveni 90 kilovati (kW)

Vienlaikus 2024.gada sešos mēnešos sadales sistēmai pieslēgti kopumā ap 3300 jaunu mikroģeneratoru, kopējam "Sadales tīklam" pieslēgto mikroģeneratoru skaitam jūnija beigās sasniedzot 22 300, bet to kopējai ražošanas jaudai - 188 MW.

Izteikti straujš mikroģeneratoru pieslēgšanas pieteikumu skaita pieaugums bija vērojams martā un aprīlī, kas saskaņā ar grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā bija pēdējie mēneši, kad interesenti varēja kļūt par neto uzskaites sistēmas dalībnieku - no 1.maija sāka darboties neto norēķinu sistēma. Maijā un jūnijā sadales sistēmai pieslēgti attiecīgi 86 un 85 jauni mikroģeneratori.

Jau ziņots, ka "Sadales tīkls" 2023.gadā strādāja ar 343,332 miljonu eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 14% vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī kompānija guva peļņu 16,906 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Svarīgākais