Līdz februārim pagarināts "Latvijas aptiekas" atsavināšanas termiņš

© Vladislavs Proškins / F64

Konkurences padome (KP) pagarinājusi zāļu ražotājam AS "Olpha" (iepriekš "Olainfarm") piederošo SIA "Latvijas aptieka" kapitāldaļu atsavināšanas termiņu līdz 2025.gada 1.februārim, teikts KP paziņojumā oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

KP šogad 28.martā saņēma "Olpha" lūgumu pagarināt termiņu "Latvijas aptiekas" kapitāldaļu un aktīvu atsavināšanai ar AS "AB city" nesaistītām personām līdz šā gada 31.decembrim, savukārt 19.aprīlī KP saņēma iesnieguma precizējumu, lūdzot termiņu pagarināt līdz 2025.gada 30.aprīlim.

KP norāda, ka "Olpha" 2023.gada 28.decembrī nodeva kontroli pār "Latvijas aptiekas" kapitāldaļām ar visām no tām izrietošajām tiesībām Guntim Belēvičam, ieceļot viņu par "Latvijas aptiekas" pārvaldnieku.

Līdz ar izšķirošas ietekmes nodošanu Belēvičam, "Olpha" zaudēja iespēju tieši vai netieši kontrolēt lēmumu pieņemšanu, iecelt vai kontrolēt "Latvijas aptiekas" valdes darbību un citas izšķirošās ietekmes īstenotāja tiesības, tādējādi jebkāda "Olpha" vai "AB city", vai tā saistīto uzņēmumu ietekme uz konkurenci aptieku darbības tirgū tika novērsta. "Olainfarm" ir tikai formāls "Latvijas aptiekas" daļu īpašnieks, kas dod tam tiesības tikai saņemt dividendes, min KP.

Tāpat KP atzīmē, ka pārvaldnieks kopš 2023.gada 28.decembra "Olpha" vārdā turpina organizēt "Latvijas aptiekas" kapitāldaļu pārdošanas procesu.

Paziņojumā teikts, ka atsavināšanu "Olpha" papildus apgrūtina apstāklis, ka farmaceitisko izstrādājumu mazumtirdzniecības tirgus ir stingri regulēts un Farmācijas likumā ir noteikti papildu nosacījumi kapitālsabiedrībām, lai aptieka varētu darboties, līdz ar to potenciālo kapitāldaļu pircēju skaits ir ierobežots un piemērota pircēja atrašana varētu būt apgrūtināta.

Lēmums par apvienošanos tika pieņemts 2022.gada 14.jūnijā un lēmumā noteikto saistošo noteikumu izpildei ir bijuši gandrīz divi gadi jeb 22 mēneši. KP norāda, lai gan pārvaldnieks "Latvijas aptiekas" kapitāldaļu atsavināšanu veic kopš šā gada, nodošanas process netika sākts no jauna.

Vienlaikus Eiropas Komisijas (EK) paziņojumā par pieņemamiem aizsardzības līdzekļiem skaidrots, ka EK pieredze liecina, ka īss nodalīšanas laikposms ir ļoti svarīgs veiksmīgai nodalīšanai, jo pretējā gadījumā nodalāmais uzņēmums tiek pakļauts ilgstošam nenoteiktības periodam. EK praksē strukturālo saistošo noteikumu izpildei tiek doti aptuveni 12 mēneši, kas attiecīgi tiek pielāgoti katras lietas specifiskajiem apstākļiem.

Ņemot vērā minēto, KP ieskatā, "Olpha" sniegtais pamatojums, kopsakarā ar procesa gaitā lietas dalībnieku sniegto informāciju par atsavināšanai nepieciešamo laiku, kā arī EK praksi strukturālo saistošo noteikumu piemērošanā, nav pietiekams pamatojums saistošo noteikumu izpildes pagarināšanai līdz 2025.gada 30.aprīlim.

Vienlaikus, ņemot vērā iepriekš minētos apsvērumus, "Olpha" norādītos apstākļus, izteikto lūgumu un apsvērumu, KP pagarinājusi noteikto kapitāldaļu atsavināšanas termiņu līdz 2025.gada 1.februārim.

Tāpat KP noteikusi par pienākumu "Olpha" 15 dienu laikā pēc katra mēneša beigām sniegt KP visaptverošu mēneša pārskatu par procesa gaitu.

Svarīgākais