Banka "Citadele": Latvijā mājokļa kredīta ikmēneša maksājums ir mazākais Baltijas valstīs

© pixabay.com

Latvijā mājokļa kredīta ikmēneša maksājums ir mazākais Baltijas valstīs, aģentūra LETA pavēstīja bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz bankas apkopotajiem datiem šogad pirmajā pusgadā.

Bankā norāda, ka šogad vidējais ikmēneša mājokļa kredīta maksājums Latvijā ir 519 eiro, Lietuvā - 688 eiro, bet Igaunijā - 1015 eiro.

Vienlaikus Igaunijā ir arī krietni lielāka vidējā mājokļa kredītam izsniegtā summa - 156 400 eiro, kamēr Lietuvā mājokļa iegādei pirmajā pusgadā vidēji piešķirti 116 200 eiro, bet Latvijā - 80 300 eiro.

Visās Baltijas valstīs visbiežāk hipotekārais kredīts piešķirts iedzīvotājiem vecumā no 30 līdz 39 gadiem, veidojot nedaudz vairāk kā 40% no kopējā darījumu skaita. Tikmēr ceturtā daļa aizdevumu piešķirti iedzīvotājiem vecumā no 40 līdz 49 gadiem.

Piektā daļa no Latvijā izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem piešķirti jauniešiem vecumā no 20 līdz 29 gadiem, kamēr kaimiņvalstīs jauniešu īpatsvars šogad pirmajā pusgadā bija lielāks - Lietuvā 24% un Igaunijā 28%.

Analizējot hipotekārā kredīta pieteikumus Latvijā, secināts, ka aptuveni 56% gadījumu iedzīvotāji piesakās aizdevumam, lai iegādātos dzīvokli kā savu pirmo mājokli, 15% gadījumu aizdevums nepieciešams dzīvokļa iegādei, taču tas nav aizņēmēja pirmais mājokļa iegādes darījums. Savukārt 10% klientu vēlas iegādāties savu pirmo mājokli - privātmāju.

"Kredīta ikmēneša maksājuma atšķirību var izskaidrot, salīdzinot vidējās darba algas Rīgā un Tallinā. Pērn Rīgā vidējā darba alga pēc nodokļu nomaksas bija ap 1230 eiro, bet Tallinā - 1635 eiro, kas veido 33% atšķirību," atzīmē bankas "Citadele" Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

Viņš arī norāda, ka rīdzinieki ir būtiski piesardzīgāki, uzņemoties lielākas finansiālās saistības, un ir gatavi kompromisiem attiecībā uz dzīvesvietu. Datos arī redzams, ka Igaunijā vidējais kredīta atmaksas termiņš ir par pieciem gadiem garāks, sasniedzot 28 gadus.

Jau vēstīts, ka banka "Citadele" pagājušajā gadā strādāja ar 91,7 miljonu eiro peļņu, kas ir 2,2 reizes vairāk nekā 2022.gadā.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2023.gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Tās obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. Aptuveni 75% bankas "Citadele" akciju pieder starptautiskai investoru grupai un citiem mazākuma akcionāriem, ko pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC". Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas īpašumā ir gandrīz 25% akciju.