SEB grupas peļņa pirmajā pusgadā Latvijā bija 76,6 miljoni eiro

© Kaspars Krafts/f64

SEB grupa šogad pirmajos sešos mēnešos Latvijā guvusi peļņu 76,6 miljonu eiro apmērā, aģentūrai LETA pavēstīja bankā.

Bankā norāda, ka uzkrājumi paredzamiem kredītzaudējumiem šogad pirmajā pusgadā ir samazināti 6,5 miljonu eiro apmērā.

Tāpat bankā informēja, ka SEB grupas Latvijā ieņēmumi 2024.gada pirmajos sešos mēnešos veidoja 131,8 miljonus eiro, kamēr grupas izmaksas veidoja 32 miljonus eiro. Tādējādi SEB grupas peļņa pirms uzkrājumiem šogad pirmajā pusgadā bija 99,8 miljoni eiro.

Savukārt grupas aktīvu apmērs šogad jūnija beigās bija 5,8 miljardi eiro.

Noguldījumos "SEB banka" 2024.gada 30.jūnijā bija piesaistījusi 4,5 miljardus eiro, savukārt kopējais kredītportfelis veidoja 3,4 miljardus eiro.

Bankā norāda, ka šogad otrajā ceturksnī pieauga no jauna izsniegto hipotekāro kredītu apmērs, kā arī aizdevumu summa uzņēmumu attīstībai. Hipotekāro aizdevumu apmērs privātpersonām mājokļa iegādei vai remontam otrajā ceturksnī palielinājies par 39%, savukārt uzņēmumiem izsniegto aizdevumu apmērs teju dubultojās, salīdzinot ar pirmo ceturksni.

"Ja šī gada pirmos mēnešus var raksturot kā salīdzinoši piesardzīgu un nogaidošu laiku, otrajā ceturksnī ir pieaugusi aktivitāte gan uzņēmumu, gan privātpersonu vidū. Ārējo satricinājumu periods ir aiz muguras un ekonomikas attīstība kļūst nedaudz paredzamāka. Tas padara biznesa vidi prognozējamāku un veicina uzņēmēju interesi atsākt īstenot attīstības plānus. Šobrīd būtiski arī valsts līmenī nodrošināt stabilu un paredzamu vidi uzņēmējdarbībai, nepieciešamās pārmaiņas nodokļos un citās jomās plānot savlaicīgi, iesaistīt uzņēmējus diskusijā un tos uzklausīt," pauž "SEB bankas" valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere.

Otrajā ceturksnī no jauna izsniegto kredītu apmērs uzņēmumiem palielinājies par 91%, salīdzinot ar pirmo ceturksni. Tostarp "SEB banka" piešķīra aizdevumu 5,5 miljonu eiro apmērā stikla pārklājumu ražotājam SIA "GroGlass", ilgtermiņa aizdevumu 7,1 miljona eiro apmērā elektronikas ražošanas pakalpojumu sniedzējam AS "HansaMatrix", kā arī 6,2 miljonu eiro aizdevumu SIA "JM Properties" jaunas ražotnes būvniecībai.

"Otrā ceturkšņa dati apliecina, ka uzņēmējos ir atgriezusies pārliecība par rītdienu un tie atsāk ieguldīt attīstības projektos, kas gada sākumā vēl tika atlikti uz vēlāku laiku. Tiesa, kreditēšanas apjoms vēl nav sasniedzis pagājušā gada rādītājus, taču tendence kopumā ir pozitīva, un mēs esam gatavi kreditēt vēl krietni vairāk," min Tetere.

Bankā norāda, ka arī iedzīvotāji ir sākuši aktīvāk aizņemties un pieaugums bija visos galvenajos aizdevumu veidos privātpersonām. No jauna izsniegto patēriņa kredītu apjoms ir pieaudzis par 25%, salīdzinot ar šā gada pirmo ceturksni, bet no jauna izsniegto hipotekāro aizdevumu apmērs ir palielinājies par 39%. Kopējais no jauna izsniegto aizdevumu apmērs privātpersonām, salīdzinot ar pirmo ceturksni, ir palielinājies par 34%.

2023.gada pirmajā pusgadā "SEB bankas" grupas peļņa Latvijā bija 82,3 miljoni eiro, savukārt 2023.gadā kopumā "SEB bankas" grupas auditētā peļņa Latvijā bija 152,4 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra "SEB banka" 2023.gada beigās bija otra lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Bankas informācija.