Pensionāru federācija atklāj, kāpēc cilvēki brauc pēc zālēm uz kaimiņvalstīm

© pixabay.com

Bažās par aptieku slēgšanu reģionos Veselības ministrijas (VM) zāļu cenu reformas rezultātā Latvijas Pensionāru federācija (LPF) aicina pārskatīt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi zālēm.

Kā aģentūrai LETA norādīja federācijas priekšsēdētāja Aija Barča, bažas rada tas, kā zāļu cenu samazinājuma reforma tiek organizēta. Piemēram, Igaunijā un Lietuvā zāles ir lētākas, jo tur attiecīgi arī ir mazāks PVN. Ja Latvijā tas ir 12%, tad tur tas ir 5% apmērā.

Barča uzskata, ka, domājot par zāļu cenu samazināšanu, būtu obligāti jāiesaista arī Finanšu ministrija (FM). Tad attiecīgi varētu vērtēt, vai saglabāt 12% PVN likmi vai mēģināt to samazināt.

"Nav nevienam noslēpums, ka tie, kas dzīvo tuvāk Lietuvai vai Igaunijai, brauc pāri robežai un pērk zāles tur. Mēs brīnāmies, kāpēc viņiem tur ir lētāk, bet tas ir jautājums par PVN. Tas nozīmē, ka nauda, kas varētu parādīties mūsu ekonomikā, aizbrauc uz blakus valsti, kur varam zāles iegādāties lētāk," sacīja Barča.

Viņa norādīja, ka seniori priecājas, ka zāles var būt pieejamākas un lētākas, tomēr šobrīd viņi ir satraukti, jo atsevišķās nelielās apdzīvotās vietās aptiekas tiekot pārdodas vai likvidētas. Taču tur mazās aptiekas bieži vien pilda arī doktorātu funkciju, kamēr tuvākais doktorāts atrodas vairāku kilometru attālumā.

"Veids, kā organizēt reformu, nezinot, kas tur beigās iznāks, mūsuprāt, ir bīstami un nelietderīgi," norādīja Barča.

LETA jau rakstīja, ka jaunais zāļu uzcenojuma modelis varētu stāties spēkā 1.novembrī. Tas visvairāk ietekmēšot tos recepšu medikamentus, kas maksā septiņus un vairāk eiro, jo tieši to dēļ Latvijas iedzīvotāji brauc uz Lietuvu un Igauniju.

Turklāt paredzēts, ka ražotāju zāļu cena nedrīkstēs pārsniegt cenu Lietuvā un Igaunijā, un cena kompensācijas sistēmā būs jānodrošina arī aptiekā recepšu zālēm ārpus kompensācijas.

Pret šo reformu iebildusi Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija un Latvijas zāļu ražotāju asociācija, kā arī virkne uzņēmumu.