Atkārtoti aicina apturēt pašreizējo zāļu cenu reformu

© Ilze Zvēra / F64

Farmācijas nozare atkārtoti aicina premjeri Eviku Siliņu (JV) un Veselības ministriju (VM) apturēt pašreizējo zāļu cenu regulējuma reformu, aģentūrai LETA norādīja vairāku nozares organizāciju pārstāvji pēc tikšanās ar veselības ministru Hosamu Abu Meri (JV) un premjeres biroja pārstāvjiem.

Latvijas Zāļu ražotāju asociācijas (LZRA) izpilddirektore Raina Dūrēja-Dombrovska aģentūrai LETA pauda, ka piektdienas vakarā ministrija elektroniski atsūtīja uzaicinājumu uz tikšanos pirmdien no rīta, lai pārrunātu dažādu organizāciju paustās bažas, taču sanāksme vēlreiz pierādījusi, ka ne ministrija, ne ministrs nav gatavi sarunai pēc būtības.

Arī pirmdienas sanāksmē ministrija nebija spējīga parādīt nekādus aprēķinus, ne risku izvērtējumu vai konkrētus risinājumus, kas tos palīdzētu novērst," atzīmē Dūrēja-Dombrovska, piebilstot, ka dialogs ir formāls, ko apliecinot arī tas, ka tik būtiska jautājuma risināšanā premjere nepiedalījās.

LZRA izpilddirektore uzsver, ka asociācija jau iepriekš ir paudusi viedokli, ka VM un Abu Meri piedāvātā zāļu cenu reforma tiek virzīta steigā, un konsultācijas ar veselības aprūpes nozares pārstāvjiem ir formālas, nevis ar mērķi diskutēt, izprast nozares specifiku un vienoties par labākajiem risinājumiem pēc būtības. Nozare ir izteikusi arī konkrētus priekšlikumus, taču tie netiek uzklausīti un izvērtēti.

Tikmēr Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas izpilddirektore Kristīne Jučkoviča aģentūrai LETA pauda, ka VM turpina virzīt reformu, kas paredz aptieku skaita un zāļu pieejamības samazināšanos iedzīvotājiem.

"Šeit mēs nerunājam tikai par to, kam un kādi ienākumi mazināsies, mēs runājam par potenciālu medikamentu trūkumu bērniem, mammām un vecmāmiņām attālākos Latvijas reģionos un par aptieku skaita kritisku samazināšanos," uzsvēra Jučkoviča.

Jau rakstījām, Veselības ministrija (VM) noraidījusi farmācijas nozares sabiedrisko organizāciju piedāvāto vienošanos par plānotās zāļu cenu reformas apturēšanu.

Svarīgākais