Militārajā poligonā "Sēlija" pabeigta puse no uzdotajiem atmežošanas darbiem

© Kaspars Krafts / F64

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) mēneša laikā veikusi 60% no Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra (VAMOIC) uzdotajiem atmežošanas darbiem militārajā poligonā "Sēlija", aģentūrai LETA pastāstīja LVM pārstāvji.

Uzņēmuma pārstāvji norādīja, ka LVM darbus veic atbilstoši saņemtajam VAMOIC darba uzdevumam.

Tāpat LVM pārstāvji atzīmēja, ka darbu savlaicīgu izpildi sekmē labvēlīgie laika apstākļi un ražošanas procesu efektīva vadīšana. LVM darbus plāno pabeigt līgumā paredzētajā termiņā - līdz 2025.gadam.

Jau ziņots, ka atbilstoši militārā poligona "Sēlija" attīstības plāna pirmās kārtas izpildes grafikam valstij piederošajās teritorijās jūnija sākumā sākti pirmie atmežošanas darbi 450 hektāru platībā. Līgums par meža platību atmežošanu noslēgts ar LVM.

2023.gada 22.jūnijā Saeima pieņēma Militārā poligona "Sēlija" izveides likumu, nosakot tā atrašanos Jēkabpils un Aizkraukles novadu teritorijās, kā arī piešķirot tam nacionālo interešu objekta statusu.

Poligona attīstība 25 605 hektāru platībā plānota tā, lai maksimāli neskartu privātīpašnieku tiesības un iedzīvotāju kustības brīvību - lielākā daļa poligona ir plānota mežu īpašumos, iepriekš minēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Militārā poligona "Sēlija" un bāzes izveidē plānots ieguldīt apmēram 700 miljonus eiro, ieskaitot sabiedroto un nacionālo finansējumu.

Līdz 2025.gadam plānots īstenot projekta pirmo kārtu, tam atvēlot 36,5 miljonus eiro nacionālo finansējumu, bet šī kārta ir pieteikta NATO finansējumam. Otrajā, trešajā un ceturtajā kārtā plānots ieguldīt līdz 700 miljoniem eiro NATO un sabiedroto finansējuma.

Tāpat vēstīts, ka LVM apgrozījums pagājušajā gadā bija 626,019 miljoni eiro, kas ir par 10,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 8,8% - līdz 220,838 miljoniem eiro.

LVM apsaimnieko valstij piederošās meža zemes. LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

Svarīgākais