IeM rosina palielināt visas valsts nodevu likmes par migrācijas pakalpojumiem

© Vladislavs Proškins/MN

Iekšlietu ministrija (IeM) rosina palielināt visas valsts nodevu likmes par migrācijas pakalpojumiem.

IeM norādījusi, ka paredzētās valsts nodevas likmes pamatā noteiktas 2017.gada septembrī un 2022.gada. Patlaban ir palielinājušies Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izdevumi, kas tiek novirzīti pakalpojuma sniegšanai, kā arī pieteikumu izskatīšanas process ir sarežģījies ģeopolitiskās situācijas izmaiņu rezultātā.

Nodevu likmes vairs nesasniedz to mērķi - ierobežot nepamatotu pieteikumu skaitu, kā arī motivēt trešo valstu pilsoņus savlaicīgi iesniegt pieteikumus vīzu un uzturēšanās atļauju noformēšanai, kā arī, pastāvot iespējai izvēlēties pieteikuma izskatīšanas laiku, dot priekšroku pieteikuma izskatīšanai parastā kārtībā, nemaksājot paaugstinātu valsts nodevu par pieteikuma paātrinātu izskatīšanu, un tās nepieciešams pārskatīt.

Ņemot vērā minēto, IeM sagatavotais noteikumu projekts paredz vienkāršot valsts nodevu par migrācijas pakalpojumiem iekasēšanas un aprēķināšanas mehānismu, apvienojot vairākas valsts nodevu pozīcijas. Vienlaikus projektā paredzēts visas valsts nodevu likmes par migrācijas pakalpojumiem palielināt.

Piemēram, patlaban valsts nodevas likme par ilgtermiņa vīzas pieprasīšanai nepieciešamo dokumentu izskatīšanu ir 60 eiro, savukārt par pieteikuma izskatīšanu, kas iesniegts mazāk nekā trīs darbdienas pirms likumīgā uzturēšanās termiņa Latvijā beigām jāmaksā 120 eiro. IeM rosina minētās likmes palielināt līdz 90 un 180 eiro.

Patlaban valsts nodevas likme ir desmit eiro par iesniegto pieprasījumu ielūguma apstiprināšanai. IeM rosina, ka par iesniegto pieprasījumu ielūguma vai izsaukuma apstiprināšanai turpmāk būs jāmaksā 50 eiro.

IeM, piemēram, rosina, ka par termiņuzturēšanās atļaujas pieprasīšanai iesniegto dokumentu izskatīšanu 30 dienu laikā turpmāk likme būs 140 eiro. Patlaban par šādu pakalpojumu jāmaksā 100 eiro.

Patlaban projekts ir nodots publiskajai apspriešanai līdz jūlija beigām. Pēcāk par to būs jālemj valdībai.

Svarīgākais