Sinoptiķi brīdina par ekstrēmu laika apstākļu iespējamību šovakar

© Depositphotos

Sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu par sestdienas vakaru.

"Virs Latvijas un Lietuvas apstākļi atkal būs ļoti labvēlīgi lai veidotos postoši negaisi. Šis būs garāks ieraksts, kurā detalizētāk aplūkošu pašreizējās prognozes. "AR-CHaMo" modelis virs Lietuvas uzrāda ļoti augstu iespējamību (25-40%) uz lielgraudu krusu (>2cm) un augstu iespējamību (10%) uz īpaši lielu graudu krusu (>5 cm).

"ECMWF" skaitliskā modeļa EFI prognoze uzrāda CAPE/SHEAR vērtības sasniedz maksimumu - 1, kas norāda uz ļoti neierastu vai ekstrēmu laika apstākļu iespējamību.

Šajā gadījumā ir liels enerģijas (CAPE) un vēja nobīdes (SHEAR) pārklājums, respektīvi negaisiem ir pieejams daudz potenciālās enerģijas (2500-3000 J/kg SBCABE) un enerģija efektīvi pārklāta ar spēcīgu vēja ātruma izmaiņu līdz ar augstumu (25-27 m/s, 0-6 km slānī). Tik liela vēja ātruma izmaiņa ar augstumu norāda uz atmosfēras apstākļiem, kas negaisiem var ļaut organizēties, kļūt ļoti spēcīgiem. Atmosfēras šķērsgriezuma profils atklāj vēl draudīgāku skatu - reģionā kurā ir vislielākais apjoms enerģijas un vēja nobīde ir garš un izliekts hodogrāfs (lūgums nepārprast ) ar lielu apjomu "streamvise voritcity" un SHR vērtībām līdz 300-400 m2/s2, papildus tam LCL un LFC līmenis vietām pat zem 1 km.

Iepriekš minētie faktori ir ļoti virpuļviesuļa veicinoši, taču viss būs atkarīgs no negaisa tipa, struktūras un reālās dzīves situācijas kurā tie veidosies, taču indikācijas uz šādu risku ir. Augstas izšķirtspējas skaitlisko modeļu prognozēs vairākus izlaidumus pēc kārtas tiek simulēti gan diskrēti negaisi, no kuriem atsevišķi var pāraugt dižšūnā (supercell), kā arī lineāri negaisu segmenti ar lokveida strukūru (bow-echo). Šobrīd gan šāda tipa prognozes aplūkot vēl ir pāragri," vietnē "X" raksta meteorologs Martins Bergšteins. Viņš sola soctīklos regulāri ziņot par jaunākajām laika prognozēm šodienai.

Sestdien, sākot no pēcpusdienas, valstī gaidāms pērkona negaiss - vietām ar ļoti stiprām lietusgāzēm un krasām vēja brāzmām, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta izplatītajā brīdinājumā norādīts, ka vietām iespējamas vēja brāzmas līdz 20-24 metriem sekundē, kā arī lielgraudu krusa.

Negaisi valsts austrumu daļā turpināsies arī svētdienas nakts pirmajā pusē.

Saistībā ar gaidāmo negaisu izplatīts oranžais brīdinājums, aicinot būt gataviem un negaisa laikā patverties iekštelpās.

Latvijā

Pēc tam, kad Bērnu klīniskajā Universitātes slimnīcā nomira pret difetriju nevakcinēts puisītis, bet viņa divas māsas, kas arī slimo ar šo nāvējošo slimību, pretēji vecāku gribai turpina ārstēties slimnīcā, soctīklos arvien plašāk skan vakcīnu skeptiķu uzbrukumi ārstiem.

Svarīgākais