Latvijā par 14,7% pieaudzis apdraudēto IP adrešu skaits

© unsplash.com

Latvijā šogad jūnijā reģistrētas 262 615 kādam kibertelpas apdraudējumam pakļautas unikālās IP adreses, kas ir par 14,7% vairāk nekā 2023.gada jūnijā, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika.

Tostarp unikālajām IP adresēm visbiežāk jūnijā reģistrētas konfigurācijas nepilnības - 60 073 gadījumu, bet kā ļaundabīgie kodi reģistrēti 6187 gadījumi.

Vienlaikus 587 incidenti reģistrēti kā krāpšana, bet 474 gadījumi reģistrēti kā ielaušanās mēģinājumi, 289 incidenti reģistrēti kā informācijas vākšana, 166 gadījumi bija pakalpojuma pieejamības traucējumi, 106 gadījumos bijušas kompromitētas iekārtas, 18 gadījumi reģistrēti kā kaitīgs saturs, bet septiņi gadījumi reģistrēti kā informācijas drošības traucējumi.

Pērn jūnijā Latvijā tika reģistrētas 228 948 apdraudētas unikālās IP adreses.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Svarīgākais