Teātra izrādēs vēlas aizliegt reālu smēķēšanu

© Depositphotos

Smēķēšanas ierobežošanas valsts komisijas sēdē šodien izskanēja aicinājums teātra izrādēs meklēt citus mākslinieciskās izpausmes līdzekļus, kas aizstāj reālu smēķēšanu, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).

VM norāda, ka smēķēšana teātra izrādēs uz skatuves rada pasīvās smēķēšanas riskus gan skatuves māksliniekiem, gan tehniskajiem darbiniekiem, gan skatītājiem zālē.

Statistikas dati liecina, ka 2023.gadā valsts pārvaldībā esošo teātru repertuārā bija 265 dažāda nosaukuma izrādes, no kurām smēķēšana uz skatuves bija 22 izrādēs jeb 8% no kopējo izrāžu skaita, informē VM.

Kopš 2008.gada 1.janvāra teātru informatīvajos materiālos tiek iekļauts brīdinājums, ja izrādē smēķē, bet Latvijas teātra padome 20.aprīļa sēdē, izvērtējot esošo situāciju, pieņēma ieteikumus smēķēšanas ainās uz skatuves neizmantot nikotīnu vai tabaku saturošus izstrādājumus, iespēju robežās marķēt smēķēšanas procesu un nepieciešamības gadījumā lietot elektroniskās smēķēšanas ierīces, kuru šķidrums nesatur nikotīnu.

Tomēr Smēķēšanās ierobežošanas valsts komisijas locekļi norādīja, ka smēķēšana publiskās telpās ir aizliegta un arī elektronisko smēķēšanas ierīču lietošana atbilstoši Tabakas likumam ir uzskatāma par smēķēšanu.

Sēdē tika pārrunātas aktualitātes smēķēšanas ierobežošanas jomā, tostarp izstrādāto un Ministru kabinetā apstiprināto normatīvo aktu prasības attiecībā uz tabakas un nikotīna produktu legālo apriti, kā arī tabakas un elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu ierobežojumu kontroles jautājumi.

LETA jau rakstīja, ka Saeimā šā gada sākumā tika pieņemti grozījumi Tabakas likumā, kas paredz, ka smēķēt, iegādāties tabakas izstrādājumus, kā arī tos pārdot nedrīkstēs personām līdz 20 gadu vecumam, nevis 18 gadiem kā līdz šim. Aizliegums stāsies spēkā 2025.gada 1.janvārī.

Papildus būs aizliegts tirgot elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumus un tabakas aizstājējproduktus, kas satur aromatizētājus, izņemot aromatizētāju, kas rada tabakas garšu vai smaržu.

Svarīgākais