Šveicē Eirovīziju nosauc par "atbaidošu propagandas pasākumu"

© Freepik

Šveices konservatīvie iebilst pret nodokļu maksātāju naudas izmantošanu Eirovīzijas dziesmu konkursa organizēšanai, nodēvējot to par atbaidošu propagandas pasākumu.

Šogad Eirovīzijā, kas norisinājās Zviedrijas pilsētā Malmē, uzvarēja Šveici pārstāvošais dziedātājs Nemo (pilnā vārdā Nemo Metlers) ar dziesmu "The Code" ("Kods"), tādēļ 2025.gadā Eirovīzijas namamātes loma jāuzņemas Šveicei.

Nacionālkonservatīvā partija Šveices Federālā demokrātiskā savienība (EDU) vēlas panākt referenduma sarīkošanu par to, vai pilsētas, ka pieteikušās uz Eirovīzijas organizēšanu, var izmantot nodokļu maksātāju naudu šim nolūkam.

Es uzskatu, ka no šīm aprindām izskan kritika par to, ka šis pasākums tiek uztverts kā kvīru pasākums," raidorganizācijai SRF norādīja Cīrihes politologs Tomass Vidmers.

Nemo sevi pasludinājis par "nebināru" personu un vēlas, lai tiktu uzrunāts daudzskaitlī. Nemo arī atbalsta trešā dzimuma oficiālu atzīšanu.

Lai gan EDU ir tikai divas no 200 Šveices parlamenta apakšnama deputātu vietām, arī citas organizācijas, tai skaitā nodokļu maksātāju asociācija un nacionālkonservatīvā Tautas partija (SVP), kurai ir 62 vietas apakšnamā, iebilst pret Eirovīziju.

Uz Eirovīzijas organizēšanu pieteikušās Ženēva, Cīrihe un Berne. Uzvarētāj tiks izraudzīta augusta beigās.

Svarīgākais