KNAB izmeklēšanas rezultātā uz tiesas sola var nonākt prokurors

© Dāvis Ūlands / F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosinājis apsūdzēt Vidzemes tiesas apgabala prokuratūras prokuroru, kurš, iespējams, izpaudis vairākām fiziskām personām neizpaužamas ziņas, kas nav valsts noslēpums, aģentūru LETA informēja KNAB.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtie pierādījumi liecina, ka prokurors pēc savas iniciatīvas divos savstarpēji nesaistītos gadījumos izpaudis kopumā trim fiziskām personām informāciju, kas saistīta ar Vidzemes prokuratūras uzraudzībā esošiem diviem kriminālprocesiem, tostarp plānotajām kriminālprocesuālajām darbībām.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka prokurora iespējamās prettiesiskās darbības nav ietekmējušas abu kriminālprocesu, par kuriem izpausta informācija, pirmstiesas izmeklēšanu un virzību.

Citām kriminālprocesā sākotnēji iesaistītajām personām, kurām bija tiesības uz aizstāvību, mainīts statuss, un tās izmeklēšanas darbībās piedalījās liecinieku statusā.

Lietas materiāli nodoti Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai.

Par šāda noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu tiesa var piemērot personai cietumsodu līdz vienam gadam, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu.

KNAB kriminālprocesu ierosināja 2023.gada 22.decembrī.

Jau ziņots, ka KNAB šī gada februārī veica kriminālprocesuālās darbības, tostarp kratīšanas, trijos objektos Valmierā un Cēsīs. Konkrētais prokurors no amata pienākumu veikšanas ir atstādināts.

Svarīgākais