Atbalstīs sociālu problēmu risināšanu personām, kas pakļautas piespiedu ārstēšanai

© Unsplash

Par 108 000 eiro īstenos pilotprojektu, lai efektīvāk uzraudzītu personas, kurām ar tiesas lēmumu piemērots medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis, kā arī sniegtu šiem cilvēkiem atbalstu sociālu problēmu risināšanai, paredz valdībā apstiprinātais Veselības ministrijas (VM) informatīvais ziņojums.

VM informē, ka šobrīd praksē pacientu ārstēšanas process ir sadrumstalots, trūkst informācijas par pacienta dzīvi ārpus ārstniecības iestādes un tam var būt negatīva ietekme uz secīgu ārstēšanas procesu vai socializēšanos sabiedrībā.

Psihiskās veselības slimības gaita nav atkarīga tikai no veselības stāvokļa, bet arī no sociālas vides, kurā pacients atrodas, uzsver VM.

Iztrūkstošā atbalsta mehānisma dēļ nereti rodas situācijas, kad pacientam, atrodoties sabiedrībā, pasliktinās psihiskās veselības stāvoklis, kā rezultātā pacients atkārtoti izdara noziedzīgu nodarījumu.

Šādiem pacientiem nepieciešama īpaša ārstēšanas pieeja, kontrole, kā arī starpsektoriāla koordinācija, piesaistot institūcijas, kas jau šobrīd katra atbild par kādu šī pacienta dzīves aspektu, piemēram, sociālo dienestu, policiju un citiem, uzsver ministrijā.

Līdz ar to VM sadarbībā ar Tieslietu ministriju, Labklājības ministriju, Valsts policiju un citām iestādēm ir izveidojusi starpinstitucionālu sadarbības modeli šādu situāciju risināšanai. Praksē tas nozīmētu, ka brīdī, kad pacients tiek gatavots izrakstīšanai no stacionāra, jau notiek pirmā starpinstitūciju sadarbības modeļa sanāksme. Rezultātā, pacientam izrakstoties, pārraudzību pārņem sociālais dienests, kā arī citas iestādes ir gatavas veikt izvirzītos uzdevumus.

Arī pēc ārstēšanās stacionārā pacients turpinās ārstēties ambulatori, tiks uzraudzīts un viņam tiks sniegts atbalsts, iesaistoties sociālajam dienestam, policijai un pēc nepieciešamības citām iestādēm. Turklāt pēc vajadzības visu iesaistīto iestāžu pārstāvji sanāks kopā, lai vērtētu situāciju un meklētu risinājumus konkrētām problēmām, kuras radušās.

Pilotprojekta aprobācija norisināsies Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā aptuveni 40 stacionārajiem pacientiem gadā. Finansējumu 108 000 eiro apmērā piešķirs no Atveseļošanās fonda finansējuma.

Pilotprojekta aprobācijas rezultātā būs izstrādāta dokumentācija informācijas apritei, konkrēti algoritmi starpinstitūciju sadarbībai, būs apmācīti speciālisti, iegūti dati par nepieciešamajiem papildus resursiem, tai skaitā par finansējumu šāda risinājuma ieviešanai praksē, kā arī iegūti priekšlikumi par nepieciešamību normatīvo aktu pilnveidošanai, paredz VM.

Ministrijā skaidro, ka pilotprojekta mērķis ir izveidot pilnvērtīgu programmu, lai cilvēks, kuram piemērota piespiedu ārstēšanās, šādā situācijā vairs neatgrieztos.

Svarīgākais