Kukuļdošanas skandāls Ropažos: piespriests sods vairākām amatpersonām un citām iesaistītajām personām

© f64.lv, Jānis Salioo

Rīgas rajona tiesa vairākiem Ropažu pašvaldības amatpersonu kukuļošanas lietā iesaistītajiem piespriedusi nosacītus cietumsodus no pusotra līdz diviem gadiem un astoņiem mēnešiem, kā arī sabiedriskos darbus, bet vienā gadījumā arī 3500 eiro naudas sodu, noskaidroja aģentūra LETA.

Tāpat lietā iesaistītajam uzņēmumam SIA "Gludi LM" piemērots piespiedu ietekmēšanas līdzeklis 35 000 eiro apmēra, bet uzņēmuma priekšsēdētājam konfiscēti 5000 eiro.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iepriekš tiesai nodeva lietu, kurā vairākas personas, tai skaitā arī vairāki deputāti apsūdzēti kukuļdošanā. Vēlāk lieta tika izdalīta divos jaunos kriminālprocesos, kurus izskatīja Rīgas rajona tiesa, un spriedumi ir stājušies spēkā.

Kriminālprocesos apsūdzētas vairākas Ropažu novada pašvaldības amatpersonas - bijušais domes deputāts Gundars Krievs (LZS), ceļu būvinženieris Kaspars Krūmiņš, domes Iepirkumu nodaļas darbiniece Linda Beikmane un domes deputāts Guntis Kampe (LA), kā arī SIA "Gludi LM" valdes priekšsēdētājs Oļegs Murzičs, viņa uzņēmuma projektu vadītājs Jānis Keidāns un fiziska persona Kristaps Švarcs. Tāpat apsūdzēts ir Nekustamā īpašuma nodaļas vadītājs Armands Bērziņš.

Krievam piespriests sabiedriskais darbs 140 stundu apmērā, bet Krūmiņam 160 stundu apmērā. Beikmanei piespriests nosacīts cietumsods uz diviem gadiem.

Vienā kriminālprocesā Murzičam piespriests nosacīts cietumsods uz diviem gadiem un astoņiem, kā arī konfiscēti 5000 eiro. Otrā kriminālprocesā viņam piespriests nosacīts cietumsods uz pusotru gadu, bet uzņēmumam "Gludi LM" piemērots piespiedu ietekmēšanas līdzeklis 35 000 eiro apmēra.

Keidānam piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz diviem gadiem, kā arī naudas sods 3500 eiro apmērā. Švarcam piespriests nosacīts cietumsods uz diviem gadiem un astoņiem mēnešiem, bet Bērziņam nosacīts cietumsods uz pusotru gadu.

Savu vainu neatzina Kampe, kura izdalīto kriminālprocesu 24.oktobrī plkst.10.30 skatīs Vidzemes rajona tiesa, aģentūra LETA uzzināja tiesā. Viņu apsūdz divās kukuļņemšanas epizodēs - vienā figurē 2000 eiro, otrā - konjaka pudele. Kampe, kurš ir arī Rīgas un Ropažu pašvaldību kopuzņēmuma "Getliņi Eko" izpilddirektors, sarunā ar raidījumu "de facto" savu vainu noliedza, apgalvojot, ka tas varētu būt pārpratums vai kas tamlīdzīgs.

Jau vēstīts, ka "de facto" vēstīja, ka Kampem kā iespējamie kukuļi esot piedāvāti 2000 eiro un konjaka pudele. KNAB izmeklētāju interesi izraisījusi Garkalnes firma "Gludi LM", kura regulāri uzvarējusi pašvaldības iepirkumos par asfalta bedrīšu remontu. KNAB apstiprinājis, ka korupcijas rezultātā firma noslēgusi vairāk nekā 680 000 eiro līgumu ar Ropažu novada pašvaldību par ceļu uzturēšanu un labiekārtošanu.

Saistībā ar šo iepirkumu KNAB lūdza celt apsūdzību pret četrām valsts amatpersonām, diviem uzņēmuma pārstāvjiem un vienu fizisku personu. Turklāt izmeklējot, iespējams, sistemātisku Ropažu novada pašvaldības amatpersonu kukuļošanu no firmas "Gludi LM" puses.

Krievu apsūdzēja par neizpaužamas informācijas izpaušanu, proti, vēl neizsludinātā iepirkuma dokumentācijas nodošanu "Gludi LM" pārstāvjiem.

Beikmani apsūdzēja par 200 eiro pieņemšanu no "Gludi LM" bijušā valdes locekļa Oļega Murziča. Murzičam tika inkriminēta kukuļa došana arī deputātam Kampem. Proti, jau pieminētos 2000 eiro saskaņā ar apsūdzību nodevusi grupa, kurā bija Murzičs, "Gludi LM" būvdarbu vadītājs Keidāns un privātpersona Švarcs, kurš ir domes darbinieces Beikmanes paziņa. Par konjaka pudeles došanu tika apsūdzēts tikai Švarcs.

Kā vēstīja "de facto", noprotams, ka Švarcs bija tas, kurš prokuratūras ieskatā fiziski nesis gan konjaku, gan naudu Kampem.

"Gludi LM" darbiniekam Keidānam tika inkriminēta arī uzkūdīšana izpaust neizpaužamas ziņas. Tās viņam trijos gadījumos esot nodevis Ropažu novada domes ceļu inženieris Krūmiņš.

Ropažu novada domes Nekustamā īpašuma nodaļas vadītājam, Krūmiņa priekšniekam Bērziņam, kurš ir ilgstošā prombūtnē no darba, tika celta apsūdzība no pamatprocesa izdalītā lietā. Tajā "Gludi LM" bijušajam vadītājam Murzičam tika inkriminēta 100 eiro došana Bērziņam, lai Bērziņš palīdzētu panākt, ka uzņēmumam tiktu piešķirtas tiesības nomāt pašvaldībai piederošu zemi.

Pirms gada kratīšanas notika arī Ropažu novada izpilddirektora vietnieces, ilggadējās Garkalnes izpilddirektores Jeļenas Tocas kabinetā. Dome jau kādu laiku viņu grasās atlaist par ilgstošu prombūtni, bet viņa pati apgalvo, ka pēc slimības lapas noslēgšanas dosies pensijā. Šajā lietā viņai apsūdzības nav celtas, tomēr "de facto" noskaidrojis, ka Toca figurē jaunā kriminālprocesā, ko KNAB sācis februārī.

Latvijā

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs trešdien Rīgas pilī pasniedza Valstiskuma balvu labdarības portāla "Ziedot.lv" un rehabilitācijas centra "Poga" vadītājai Rūtai Dimantai, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa.