Ministru prezidente atgādina solījumu par zāļu cenu samazināšanu

© Kaspars Krafts / F64

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) uzskata, ka jāturpina darbs, lai turētu solījumu par zāļu cenu samazināšanu.

Astoņas farmācijas nozares sabiedriskās organizācijas nosūtījušas premjerei vēstuli, lūdzot apturēt grozījumu turpmāko virzību. Siliņa aģentūrai LETA norādīja, ka pagaidām vēl nav iepazinusies ar vēstules saturu, jo vadīja koalīcijas sēdi. Viņa uzsvēra, ka viens ir skaidrs - jāturpina darbs, lai turētu iedzīvotājiem doto solījumu par zāļu cenu samazināšanu un no tā arī izrietēs pārējie pasākumi.

Ministru prezidente sacīja, ka veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) pirmdien iepazīstināja ar savu redzējumu, kā šajā jautājumā virzīties uz priekšu, tāpat tiks izvērtēta iespēja pārrunāt to ar nozari.

"[Vēstules autoriem] ir savas intereses, bet, domāju, kopumā mūsu mērķis ir samazināt cenas, tai skaitā mēs bijām devuši veselības ministram uzdevumu atrast veidu, kā saglabāt mazās lauku aptiekas. Iepazīstinot koalīciju ar savu redzējumu, šķiet, ka risinājums ir labs, un par pārējo - noteikti varēs diskutēt," teica Siliņa.

Kā vēstīts, lai arī noteikumu projekta anotācijā minēts, ka jautājums par zāļu cenu veidošanas principiem ticis izdiskutēts ar nozari, organizācijas vērš uzmanību, ka praksē par konsultācijām esot uzdotas formālās tikšanās, kurās ministrija deklarējusi savu ieceri. Savukārt vēlāk sekojušie sabiedrisko organizāciju iebildumi un priekšlikumi neesot ņemti vērti.

Organizācijas uzsver, ka to sniegtie iebildumi nav formāli, bet norāda uz iespējamām sekām, kas var iestāties, ja tiks pieņemti Veselības ministrijas (VM) virzītie grozījumi. Vienlaikus organizācijas aicina turpmāk vienmēr un visur ievērot labas pārvaldības principu, kas noteikts memorandā starp nevalstiskajām organizācijām un Ministru kabinetu, un paredz sekmēt efektīvas un sabiedrības interesēm atbilstošas valsts pārvaldes darbību, nodrošinot pilsoniskās sabiedrības attīstību un iesaisti lēmumu pieņemšanas procesos visos līmeņos un posmos valsts pārvaldē. Tas, strādājot pie šiem noteikumiem, to ieskatā, nav noticis.

Aicinājumu apturēt grozījumu noteikumos par zāļu cenu veidošanas principiem virzību izteikušas Latvijas Farmaceitu biedrība, Aptieku biedrība, Latvijas Nacionālās zāļu apgādes asociācija, Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācija, Latvijas Zāļu ražotāju asociācija, Latvijas Brīvo farmaceitu apvienība, Mazo aptieku asociācija, Latvijas Aptiekāru asociācija un tam pievienojušies arī klīniskie farmaceiti.

Vēl vienu vēstuli ministru prezidentei, pārējiem ministriem, Saeimā pārstāvēto partiju un frakciju vadītājiem parakstījuši un nosūtījuši arī virkne farmaceitu un aptieku īpašnieki.

Arī šīs vēstules autori aģentūrai LETA uzsvēra, ka pašreizējā zāļu uzcenojuma modeļa redakcija tapusi šaurā VM pārstāvju lokā, neņemot vērā ne starptautisko ekspertu, ne Latvijā strādājošo farmaceitu un ekspertu ieteikumus un priekšlikumus. Turklāt nozarē strādājošajiem trūkst skaidrības, pēc kādiem principiem VM veidojusi zāļu cenu piedāvājumu un veikusi savus aprēķinus.

Tāpat vēstules autori norāda, ka VM piedāvātais zāļu uzcenojuma modelis ir arī pretrunā ar Konkurences padomes, Pasaules Bankas un Pasaules veselības organizācijas ekspertu rekomendācijām.

Farmaceiti un aptieku īpašnieki pauž bažas, ka, stājoties spēkā jaunajai zāļu cenu veidošanas sistēmai, daudzas aptieku filiāles laukos tiks aizvērtas un medikamentu pieejamība Latvijas lauku reģionu iedzīvotājiem varētu tikt būtiski ierobežota. Nozarē prognozē, ka aptiekas, kuras tiks aizvērtas mazapdzīvotās vietās, nekad vairs netiks atvērtas no jauna.

Vēstules autori uzsver, ka VM sagatavotie grozījumi noteikumos par zāļu cenu veidošanas principiem nenovērtē arī farmaceita sniegto pakalpojumu nozīmi un nesekmē kvalitatīvu farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu sniegšanu. Piedāvātais modelis, autoruprāt, radīs papildu spiedienu uz bezrecepšu zāļu un uztura bagātinātāju pārdošanas veicināšanu aptiekās un mazinās farmaceita kā konsultanta lomu.

Vēstuli amatpersonām parakstījuši farmaceiti un aptieku īpašnieki, kuri pārstāv 110 aptiekas un aptieku filiāles visā Latvijā.

Jau ziņots, ka jaunais zāļu uzcenojuma modelis varētu stāties spēkā 1.novembrī. Tas visvairāk ietekmēšot tos recepšu medikamentus, kas maksā septiņus un vairāk eiro, jo tieši to dēļ Latvijas iedzīvotāji brauc uz Lietuvu un Igauniju.

Turklāt paredzēts, ka ražotāju zāļu cena nedrīkstēs pārsniegt cenu Lietuvā un Igaunijā, un cena kompensācijas sistēmā būs jānodrošina arī aptiekā recepšu zālēm ārpus kompensācijas.

Pret šo reformu iebildusi Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija un Latvijas zāļu ražotāju asociācija, kā arī virkne uzņēmumu.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais