Vai jaunā kārtība mainīs OCTA polišu cenas?

© Dmitrijs Suļžics /MN

Autovadītāji un automašīnu īpašnieki visticamāk jau ir sadzirdējuši to, ka no augusta mainīsies obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) polišu aprēķināšanas kārtība. Ierastās Bonus - Malus risku novērtēšanas sistēmas vairs nebūs. Tās vietā izmantos vēsturiskos apdrošināšanas datus. Apdrošinātāji saka, ka jaunā kārtība būšot saprotamāka un vienkāršāka. Kāda tieši un kā īsti šīs izmaiņas ietekmēs apdrošināšanas polišu cenas? Vairāk stāsta “360TV ZIŅneši”.

Nereti pārņem pārliecība - ja kaut kas mainās, tad tas kļūs dārgāks. Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB) gan saka, ka Bonus - Malus sistēmas likvidācija OCTA polises nevarot sadārdzināt.

“Nekādām izmaiņām apdrošināšanas cenās nav jānotiek, jo mēs neiejaucamies apdrošinātāju formulās, kā viņi rēķina šo apdrošināšanu. Līdz ar to mēs nesaskatām iemeslu tās cenas mainīt,” stāsta Agris Dauksts, LTAB Informācijas tehnoloģiju daļas vadītājs.

Līdzšinējā Bonus - Malus sistēmā izraisīto ceļu satiksmes negadījumu skaitu un piešķirto apdrošināšanas klasi pārskatīja katru septembri par pēdējiem 11 gadiem. Bet no augusta apdrošināšanas vēstures datu atjaunošana tiks veikta katru dienu, par periodu kopš 2004. gada 1. maija. Tas nozīmē, ka tajos iekļautas daudz senākas avārijas - par pēdējiem 20 gadiem, kas teorētiski varētu kādam autovadītājam vēsturi pasliktināt un polisi sadārdzināt. Izmaiņu autors tam nepiekrīt.

“Arī līdz šim nekādas precīzas matemātikas vai noteiktas tabulas, pēc kuras visi apdrošinātāji vadījās, nosakot OCTA prēmiju atbilstoši kādai klasei, nebija. Tas bija tikai viens no rādītājiem. Un nereti bija situācijas, kad klients bija neizpratnē, kāpēc viņam klase uzlabojas no 15 uz 16, bet polise kļuvusi dārgāka. Šajā ziņā nekādu izmaiņu nav,” papildina Agris Dauksts.

Proti, tāpat kā līdz šim, apdrošinātāji diezgan brīvi paši izvēlēsies OCTA cenas aprēķināšanas parametrus. Bez apdrošināšanas vēstures tajos tiek iekļauts autovadītāja stāžs, soda punkti un citi pārkāpumi ceļu satiksmē. Un kā jaunums - tiks vērtēts arī apdrošināšanas gadījumu smagums, kas līdz šim netika darīts.

Latvijā

Parīzes olimpiskās spēles norisināsies no 26.jūlija līdz 11.augustam. Latvijas delegācijas sastāvs Parīzes olimpiskajās spēlēs: Zigmārs Raimo, Francis Lācis, Kārlis Lasmanis, Nauris Miezis (visi - 3x3 basketbols), Līna Mūze-Sirmā, Anete Sietiņa, Agate Caune, Gunta Vaičule, Rūta Kate Lasmane, Patriks Gailums, Gatis Čakšs, Valters Kreišs (visi - vieglatlētika), Pāvels Švecovs (modernā pieccīņa), Daniils Bobrovs, Ieva Maļuka (abi - peldēšana), Džeja Patrika (daiļlēkšana), Toms Skujiņš, Anastasija Karbonāri (abi - šosejas riteņbraukšana), Mārtiņš Blūms (kalnu riteņbraukšana), Veronika Monika Stūriška, Kristens Krīgers (abi - BMX superkross), Ernests Zēbolds (BMX frīstails), Tīna Graudiņa, Anastasija Samoilova (abas - pludmales volejbols), Aļona Ostapenko (teniss), Kristaps Neretnieks (jāšanas sports), Agate Rašmane, Lauris Strautmanis (abi - ložu šaušana), Ritvars Suharevs (svarcelšana).