Par cietsirdību pret tuviniekiem un braukšanu dzērumā no šodienas sodīs daudz bargāk

© pixabay.com

Šodien stājušās spēkā izmaiņas Krimināllikumā, kas paredz bargākus sodus par braukšanu lielā reibumā un par cietsirdību pret tuvinieku, aģentūru LETA informēja prokuratūra.

Attiecībā uz braukšanu reibumā ar grozījumiem Krimināllikumā izslēgti tādi pamatsodi kā sabiedriskais darbs un naudas sods. Tas nozīmē, ka par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē vai par atteikšanos no alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko un citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes vai ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu vainīgā persona tiks sodīta tikai ar brīvības atņemšanas sodu.

Krimināllikums arī papildināts ar jaunu pantu "Cietsirdība un vardarbība pret tuvinieku", kurā paredzēta kriminālatbildība par cietsirdīgu vai vardarbīgu apiešanos ar tuvinieku, kā rezultātā tuviniekam nodarīti maznozīmīgi miesas bojājumi vai psihiskas ciešanas.

Līdz šim šādi nodarījumi tika skatīti Administratīvā procesa kārtībā. Krimināllikuma sankcija paredz, ka par šādu noziedzīgu nodarījumu vainīgā persona tiks sodīta ar brīvības atņemšanu saistītu sodu.

Par tuvinieku likuma izpratnē uzskatāma persona, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājs ir pirmajā vai otrajā radniecības pakāpē, vai pret laulāto vai bijušo laulāto, vai pret personu, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājs ir vai ir bijis pastāvīgās intīmās attiecībās, vai pret personu, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājam ir kopīga saimniecība.

Jau ziņots, ka 2022.gada novembrī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 1,5 promiles.

Tāpat kriminālatbildība paredzēta par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē.

Tāpat tiek konfiscēts transportlīdzeklis, ja īpašnieks to vadījis stiprā reibumā vai atteicies no apreibinošo vielu klātbūtnes organismā pārbaudes. Gadījumos, ja reibumā vadītais transportlīdzeklis pieder citai personai, tad no vainīgās personas piedzen pilnu vai daļēju šī transportlīdzekļa vērtību.