Valsts meža dienests piemērojis bargu sodu bērza salākšņa importētājam

© Kaspars Krafts/f64

Valsts meža dienests (VMD) piemērojis 10 000 eiro sodu kādam uzņēmumam, kas veicis augsta riska bērza saplākšņa importu un plānojis importu no Turcijas, aģentūru LETA informēja VMD pārstāvji.

Vienlaikus attiecīgajam uzņēmumam piemērots arī papildsods - aizliegums uz gadu laist tirgū bērza saplāksni.

Sods uzņēmumam piemērots par Eiropas Savienības (ES) Kokmateriālu regulas prasībām neatbilstošām likumības pārbaudēm, pieļaujot risku, ka tirgū laiž Krievijas izcelsmes kokmateriālus.

VMD pārstāvji atgādina, ka joprojām nav atļauts importēt kokmateriālus vai koka izstrādājumus, kuru ražošanā izmantoti Krievijā vai Baltkrievijā iegūti izejmateriāli. Šādu produktu importēšana pārkāpj ES Kokmateriālu regulas prasības, jo izejmateriāliem nav iespējams mazināt risku, lai tos drīkstētu laist ES tirgū. Savukārt kokmateriāli un koka izstrādājumi, kuri ražoti Krievijā vai Baltkrievijā un uz kuriem attiecas ES noteiktās sankcijas, uzskatāmi par iegūtiem nelikumīgi.

Ja uzņēmums gatavojas importēt augsta riska produktu, piemēram, bērza saplāksni, tam jāpārliecinās, ka saplāksnis nav ražots vai kokmateriāli iegūti Krievijā vai Baltkrievijā. Tāpat, ja importē, piemēram, mēbeles no Ķīnas vai kādas citas trešās valsts, kurās ražotāji varētu izmantot Krievijas vai Baltkrievijas izcelsmes kokmateriālus, uzņēmumam jāpārliecinās, ka tās nesatur šo valstu izejmateriālus.

Tāpat VMD pārstāvji norāda, ka ES Kokmateriālu regulas prasības paredz nodrošināt efektīvus un piemērotus risku mazināšanas pasākumus konkrētajiem riskiem. VMD neuzskata par atbilstošu risku mazināšanas pasākumu tādu dokumentu, kā piemēram, izcelsmes sertifikātu vai ciršanas atļauju uzrādīšanu, ja augsta riska produkts importēts no augsta riska valsts. Šādi dokumenti neatspoguļo visu piegādes ķēdi, var saturēt nepatiesu informāciju un to izmantošana nemazina risku, ka piegādes ķēdē var būt augsta riska kokmateriāli.

ES Kokmateriālu regula attiecas uz plašu kokmateriālu un koka izstrādājumu klāstu, tostarp dažādām mēbelēm, papīru, kartonu un celulozi.

Svarīgākais