Sprūds: Iepirkumā par kājnieku kaujas mašīnām esam izvēles procesa fināla fāzē

© Ģirts Ozoliņš/MN

Iepirkumā par pretinieku iznīcināšanai paredzētajām kājnieku kaujas mašīnām Aizsardzības ministrija (AM) ir izvēles procesa fināla fāzē, intervijā aģentūrai LETA atzina aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Iepirkumā pieteikušās starptautiskas kompānijas un ir bijusi spēkratu testēšana, jo ir konkrēti Nacionālo bruņoto spēku (NBS) definēti kritēriji, kas jāizpilda. "Tas tiešām ir ļoti pamatīgs process, un mēs esam jau fināla fāzē," uzsvēra ministrs.

Atgādinot par bruņutransportiera "Patria" labo piemēru, ministrs norādīja, ka viens no ministrijas pamata uzstādījumiem ir tāds, lai daļa no ražošanas notiktu Latvijā.

Ministrs kaujas mašīnu iegādei plānoto finansējumu patlaban neminēja. Tāpat patlaban netiek atklāts, cik spēkratu vajadzētu iegādāties. "Mums skaitļi, protams, ir zināmi, bet, kamēr vēl esam sarunu procesā, tikmēr es atturēšos no konkrētu skaitļu un finansējuma publiskošanas. Tiklīdz kā būsim fāzē, kad par to varēsim runāt publiski, tā noteikti informēsim gan par izvēlēto kompāniju, gan kaujas mašīnu skaitu, gan finansējumu," uzsvēra ministrs.

Pirmās piegādes varētu notikt tuvākajos gados. "Es, protams, vēlētos pēc iespējas ātrāk, bet ir nepieciešams laiks to saražošanai. Ja mēs runājam par dažādām sistēmām, tad, šobrīd noslēdzot līgumus, piegādes ir plānotas, sākot no 2026.gada, provizoriski 2027. un 2028.gadā," norādīja Sprūds.

Jau ziņots, ka aktualizētajā valsts aizsardzības koncepcijā teikts, ka NBS jāattīsta spējas, palielinot ugunsjaudu un distances, kas pretiniekam liedz brīvi darboties gaisā, jūrā un uz zemes. Vienlaikus NBS jāturpina attīstīt pretgaisa aizsardzības, krasta aizsardzības un tālās darbības raķešu artilērijas un bezpilota lidaparātu spējas, kā arī ieviest bruņojumā kājnieku kaujas platformas.

NBS komandieris Leonīds Kalniņš pērn septembrī žurnālistus informēja, ka kājnieku kaujas mašīnas būšot jauna tipa platforma ar vismaz trešā līmeņa aizsardzību, kas nepieciešama, lai piedalītos taktiskajās operācijās un iznīcinātu pretinieku priekšējās līnijās.

Kājnieku kaujas mašīnas nepieciešamas, lai pārapbruņotu Mehanizēto kājnieku brigādi un nākotnē nomainītu kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas "CVR(T)", ko Nacionālie bruņotie spēki savulaik iegādājušies no Lielbritānijas. Pirmās lietotās mašīnas tika piegādātas 2015.gada rudenī.

Latvijā

Valdība nesaskata iespēju piešķirt finansējumu Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles atjaunošanai un Aglonas bazilikas svētceļnieku komunikācijas centra ēkas siltināšanai, izriet no Kultūras ministrijas (KM) sagatavotā Ministru kabineta (MK) atbildes vēstules projekta Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijai, kas pieejams Tiesību aktu portālā.

Svarīgākais