Latvijas Tirgotāju asociācija: Jauno pudeļu korķīšu ieviešana izraisīs kārtējo cenu kāpumu

© Dmitrijs Suļžics/MN

Šī karstā vasara un temperatūras rekordi ir veicinājuši arī citus rekordus - tā kā ūdeni un citus šķidrumus esam dzēruši vairāk, tad arī pārstrādei nodotā iepakojuma skaits ir rekordliels - gandrīz divi miljoni vienību dienā. Taromātu apsaimniekotāji norāda arī uz vairākiem jaunumiem - maksu par nodoto taru varēs saņemt arī bankas kontā, bet pudeles tagad ir ar īpaši piestiprinātiem korķīšiem, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Karstumā cilvēki dzērienus pērk vairāk. Nedēļas laikā pēc Jāņiem ir nodoti 12 miljoni iepakojuma vienību, kas naudas ziņā ir 1 miljons un 200 tūkstoši eiro. Bet iemaksāto depozītu - 10 centi par vienu iepakojumu - lielākā daļa cilvēku izvēlas atgūt kupona veidā.

Jūnijā nedaudz pieauguši depozīta ziedošanas apjomi. Šādu iespēju izvēlējušies 1,2% pircēju, kopumā noziedojot 40 tūkstošus eiro.

Vēl apmēram 1% pircēju izmanto "Rimi" tirdzniecības tīklā nesen ieviesto jauno risinājumu - iespēju ieskaitīt depozītu lojalitātes kartē caur mobilo aplikāciju. Savukārt septembrī sagaidāms vēl viens jauninājums - "dPays" risinājums, kas dos iespēju ieskaitīt depozītu uzreiz bankas kontā. Tas gan būs pieejams jaunajā taras pieņemšanas punktā.

Miks Stūrītis, "Depozīta iepakojuma operatora" valdes priekšsēdētājs, stāsta: “Mēs plānojam uz rudeni atklāt Baltijā lielāko pieņemšanas vietu, kas būs domāta īpaši liela iepakojuma nodošanai. Jo ir cilvēki, kas krāj pusgadu, kuriem ir kur glabāt, un tad arī tiek vesti 500 un pat līdz 1000 iepakojumiem, tāpat arī kafejnīcas un nelieli viesu nami pēc kādām lielākām svinībām. Ja tie ir 300 iepakojumi vidēji, tad jau tie ir 30 eiro, un būs iespēja šo pārskaitīt uz savu kontu.”

Daudzi jau ir pamanījuši arī citu jaunumu - ka korķīši tagad ir piestiprināti pie pudelēm, jo to paredz jauna Eiropas Savienības (ES) prasība. "Ziņnešu" aptaujātie cilvēki gan atzīst, ka jaunie korķi viņiem traucē padzerties no pudeles vai ieliet dzērienu. Jauno prasību arī asi kritizē Latvijas Tirgotāju asociācija.

“Es domāju, ka ES ieviesa šo prasību uz patērētāju rēķina, lai atbalstītu vietējos tirgotājus. Jo ir skaidrs, ka ārzemju ražotāji, no kuriem mēs iepērkam vēl dzērienus, neražo dzērienu tādā veidā, kur šeit kaut kas ir pielikts klāt, un tad tev no viņa jātiek vaļā,” komentē Henriks Danusēvičs, Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents.

Latvijas Tirgotāju asociācija prognozē, ka jaunās iepakojuma prasības izpilde izraisīs kārtējo cenu kāpumu.

Vairāk skaties video!

Svarīgākais