Ārlietu ministrija neatklāj uzņēmumus, kuru preces caur trešajām valstīm nonākušas Krievijā

© MN

Apsūdzību neesamības dēļ Ārlietu ministrija (ĀM) neatklāj tos Latvijas uzņēmumus, kuru preces caur trešajām valstīm nonākušas Krievijā.

Kā aģentūrai LETA norādīja ĀM preses sekretāre Diāna Eglīte, ministrija jau ilgstoši, un jo īpaši pēc pilna mēroga Krievijas iebrukuma Ukrainā, ir brīdinājusi uzņēmējus par sadarbību ar Krieviju. Viņa uzsvēra, ka Latvijas drošības interesēs ir samazināt ekonomisko atkarību no Krievijas.

ĀM kopā ar citām iesaistītajām iestādēm ikdienā strādā ar Latvijas uzņēmumiem, lai informētu tos par sankciju piemērošanas jautājumiem. ĀM un Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes pārstāvjiem ir bijušas informatīvas sarunas ar vairākiem Latvijas ražojošiem un eksportējošiem uzņēmumiem, kuru saražotā produkcija, saskaņā ar atvērtajās datu bāzēs pieejamo informāciju, caur trešajām valstīm bija nonākusi Krievijas tirgū.

"Saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju, uzņēmumi nebija informēti par to, ka saražotās preces ar starpnieku palīdzību caur trešajām valstīm nonāk Krievijas tirgū. Pret minētajiem uzņēmumiem nav izvirzītas apsūdzības. Līdz ar to ĀM no savas puses neplāno publiskot uzņēmumu nosaukumus, ar kuriem šādas sarunas ir notikušas," akcentēja ĀM preses sekretāre.

Viņa skaidroja, ka sarunā uzņēmumu pārstāvju uzmanība vērsta uz pastāvošajiem riskiem un sniegti ieteikumi kontroles jomā, un to, ka nedrīkst pieļaut militārajā rūpniecībā izmantojamo preču nonākšanu Krievijā. Tāpat tika atgādināts par uzņēmēju atbildību sankciju apiešanā.

Viņa akcentēja, ka tāpat ĀM ir devusi ieguldījumu tālākā Eiropas Savienības (ES) sankciju stiprināšanā, tai skaitā atbalstot tādu elementu ieviešanu, kas novērstu arī iespēju, ka Latvijas ražotāju produkcija nonāk Krievijā caur trešajām valstīm. Sankcijās pret Krieviju no 2023.gada decembra ir iekļauts pienākums ietvert "nē- Krievijas" klauzulu ar trešo valstu uzņēmumiem slēgtajos līgumos attiecībā uz precēm, kas var nonākt kara laukā.

Savukārt jaunākajā 14.sankciju pakotnē šis liegums ir paplašināts arī uz intelektuālā īpašuma tiesību nodošanu augstas prioritātes precēm. Patlaban analoģisks liegums ir paredzēts arī Baltkrievijai noteiktajās sankcijās. Tāpat jaunākā sankciju pakotne paredz pienākumu nepieļaut sankciju apiešanu, izmantojot ES uzņēmumu meitas uzņēmumus ārpus bloka jurisdikcijas.

Svarīgākais