Dokumentālās filmas "Latviešu mīts" tapšanai saziedoti 27 122 eiro

© MN

Dokumentālās filmas "Latviešu mīts" tapšanai saziedoti 27 122 eiro, aģentūrai LETA norādīja kinolentes līdzrežisore Diāna Vaznele.

Viņa atzīmē, ka ap Jāņiem filmas komanda noslēdza lielāko filmēšanas bloku Latvijā un atzīmēja "Kickstarter" kampaņā sasniegto. Tās laikā ar ziedotāju atbalstu no visas pasaules izdevies sanākt 27 122 eiro. Tas nodrošinās finansējumu filmas pēcapstrādes uzsākšanai un filmēšanas posma noslēgšanai.

Filmas "Latviešu mīts" mērķis ir globālā mērogā parādīt Latvijas mantojumu - kultūru. Dokumentālā filma, kuru kopīgi veido latviešu diasporas režisore Vaznele un britu režisors Konors Gormans, seko personīgam ceļojumam, pētot Latvijas kultūras tradīcijas.

Komanda kuplā lokā - gan ar Īrijas montāžas režisoru, gan producentiem no Nīderlandes un Latvijas - Jāņos pulcējās Baldonē, lai filmētu un piedalītos svētkos, vienojoties tradicionālajās rotaļās un dejās, konstruējot siena gubas un iemūžinot svinīgo pūdeles un pat tradicionāla uguns rata iedegšanu.

Komanda arī filmēja un intervēja pirts meistarus Inesi un Nauri Mālniekus-Ziedlejās, iemūžinot tradicionālo latviešu pirts kultūru. Filmas pirmizrāde paredzēta 2025.gadā.

Latvijā

No pirmdienas, 8.jūlija, satiksmei tiks slēgts Saltupu ceļa posms 700 metru garumā no Meža ielas līdz Saltupiem, lai varētu sākt tilta pār Abula upi pārbūvi, aģentūru LETA informēja Smiltenes novada pašvaldības būvinženieris Andris Jaunpetrovičs.