Ušakovs: Pašlaik Latvijas premjera amats nav forša un silta vieta

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Pašlaik Latvijas premjera amats nav forša un silta vieta, vērtējot valdības stabilitāti, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda partijas "Saskaņa" līdzpriekšsēdētājs, Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Nils Ušakovs.

Viņaprāt, premjeres Evikas Siliņas (JV) valdības stabilitāte balstās tajā, ka parlamentā neesot "pašvnāvnieciski noskaņotu politiķu", kas būtu gatavi pārņemt vadību Ministru kabinetā nākamajiem diviem gadiem, kad notiks divi vēlēšanu cikli.

"Varbūtība, ka politiskie spēki mēģinās rīkoties adekvāti, nav īpaši augsta. Rīgas vēlēšanu kampaņa visiem politiķiem sāksies jau rudenī, līdz ar to būs ne tikai liela spriedze nomainīt valdību, bet vienlaikus nav skaidrs, kas gribētu ieņemt premjera vietu, jo "šī vieta nav forša un silta" esošajos apstākļos," pauda Ušakovs.

Vērtējot no Latvijas EP ievēlēto politiķu loku, Ušakova ieskatā ir izveidojusies "pietiekoši laba kombinācija" no pieredzējušiem un jaunievēlētiem deputātiem un "šī komanda ir OK". Ušakovs iecerējis EP pamatā strādāt Budžeta komitejā, kur strādājis jau līdz šim. Tomēr papildu komitejas viņš gan mainīšot, tēmējot uz Transporta un tūrisma komiteju un Lūgumrakstu komiteju.

Valdis Dombrovskis (JV), visticamāk, atkal dabūs nozīmīgu amatu, ar nosacījumu, ja Urzula fon der Leiena tiks pārvēlēta. Dombrovska amats nāktu par labu Latvijas tēlam ES, taču neesot skaidrs, "vai no tā ir taustāma pievienotā vērtība", piebilda politiķis.

Prognozējot iespēju fon der Leienai tapt pārvēlētai, Ušakovs saskata risku. Viņš norādīja, ka pētījumi liecinot, ka iepriekš slēgtā balsojumā par priekšsēdētāja pārvēlēšanu nebalsoja ap 13% deputātu, līdz ar to ar jauno EP sastāvu šāds nebalsojošo procents nozīmētu problēmas viņai tikt pārvēlētai.