Nedrīkst suņus turēt pie ķēdes, jāčipo kaķi u.c. Stājas spēkā jauni mājdzīvnieku labturības noteikumi

© unsplash.com

Šodien stājas spēkā jauni noteikumi par pieļaujamajiem suņa piesiešanas gadījumiem un nosacījumiem mājas dzīvnieku turēšanai īpašnieka teritorijā, publiskā teritorijā un telpās, kā arī prasības dzīvnieka demonstrēšanai publiskā izstādēs, lai uzlabotu dzīvnieku labturību un aizsardzību, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Ministrijas pārstāvji norāda, ka turpmāk suni drīkst turēt ārpus telpām, ja pēc dzīvnieka genotipa vai fenotipa tas ir piemērots turēšanai āra apstākļos, nekaitējot suņa veselībai un labsajūtai. No šodienas dzīvnieku aizsardzības likumā stājas spēkā aizliegums suni turēt piesietu, izņemot mājas dzīvnieku labturību un aizsardzību regulējošos normatīvajos aktos minētos gadījumos. Tomēr aizliegums suni turēt piesietu nav attiecināms uz suņiem, kuri dzimuši līdz 2023.gada 31.augustam.

Tāpat spēkā stājies nosacījums, ka, mainoties īpašniekam vai suņa turētājam, jaunajam īpašniekam vai turētājam jānodrošina, lai suni, kurš dzimis līdz 2023.gada 31.augustam un savas dzīves laikā nav turēts piesiets, arī turpmāk turētu nepiesietu.

Noteikumi paredz, ka suni atļauts piesiet sacensībās, medībās, izstādēs vai vietās, kurās suni izmanto darbam. Tāpat suni drīkst piesiet arī pēc praktizējoša veterinārārsta norādījumiem atbilstoši suņa veselības stāvoklim un īslaicīgai suņa fiksēšanai, klātesot tā īpašniekam vai turētājam.

ZM pārstāvji atzīmē, ka noteikumos arī noteikta minimālā pieļaujamā platība voljēram vai citam ierobežotam laukumam, paredzot, ka turot suni voljērā vai citā ierobežotā laukumā, īpašniekam jānodrošina atbilstoši apstākļi dzīvnieka barošanai, dzirdināšanai, fiziskām aktivitātēm un socializācijai.

Jaunie noteikumi paredz, ka sunim, ko tur iekštelpās, telpu videi jābūt pazīstamai un tam jābūt socializētam. Dzīvniekam jāspēj pielāgoties cilvēka darbībai un tam jānodrošina brīva pārvietošanās turēšanas vietā un minimālā uzturēšanās platība.

Tāpat noteikumos noteikti kritēriji kaķu turēšanai, paredzot, ka kaķis, kurš vecāks par sešiem mēnešiem, var brīvi uzturēties ārpus tā īpašnieka vai turētāja lietošanā esošās teritorijas. Kaķim jābūt sterilizētam, apzīmētam ar mikroshēmu un reģistrētam atbilstoši normatīvajiem aktiem par mājas dzīvnieku apzīmēšanas un reģistrācijas kārtību.

Noteikumos iekļauti kritēriji, pēc kuriem atļauta dzīvnieku dalība publiskās izstādēs - dzīvnieka vecums, veselības stāvoklis, apzīmēšana ar mikroshēmu, reģistrācija, vakcinācija un citi. Tāpat kā līdz šim, izstādē drīkst piedalīties suņi, kaķi un mājas seski, kas ir apzīmēti ar mikroshēmu un reģistrēti atbilstoši normatīvajiem aktiem par mājas dzīvnieku apzīmēšanas un reģistrācijas kārtību.

ZM pārstāvji arī atzīmē, ka noteikumos noteiktas prasības dzīvnieku turēšanas vietām, dzīvnieku barošanai, dzirdināšanai, fiziskajā aktivitātēm un pārvadāšanai.