Par 25% paaugstināts valsts kompensācijas apmērs medikamentiem

© f64.lv, Oksana Džadana

No šodienas medikamentiem, kuriem noteikts 50% kompensācijas apmērs, to paaugstinās līdz 75%.

Kompensācijas apmērā palielināšana ļaus samazināt personīgos izdevumus par zālēm vairāk nekā 205 000 pacientu.

Kompensējamo zāļu saraksts pacientam daļēji vai pilnībā sedz izdevumus par medikamentiem vai medicīniskajām ierīcēm. Kompensācijas kārtībā ietverto pasākumu mērķis ir nodrošināt atbalstu iespējami plašākam pacientu lokam, kā arī panākt kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču iespējami zemāko cenu.

Veselības ministrija (VM) iepriekš norādīja, ka iedzīvotāji nevar atļauties iegādāties visus vai daļu tiem nepieciešamo medikamentu un tas rada novēršamus hospitalizācijas gadījumus, izdevumus slimnīcās, novēršamu mirstību.

VM rīcībā esošie dati liecina, ka 28,4% iedzīvotāju aizvien pēdējos gados Latvijā izjutuši finansiālas grūtības, lai iegādātos ārsta izrakstītos kompensējamos medikamentus, savukārt 45,8% iedzīvotāji atzīst, ka bijuši spiesti iegādāties tikai daļu no kompensējamām zālēm, jo līdzmaksājuma summa par zālēm bijusi pārāk augsta. Arī interneta aptaujas liecinot, ka kompensējamo zāļu izmaksas Latvijā ir ļoti augstas un kompensējamo zāļu iegāde iedzīvotājiem veido salīdzinoši lielus izdevumus no kopējā ikdienas budžeta.

Vienlaikus zāļu patēriņa dati liecina, ka Latvijā biežāk sastopamajās zāļu grupās zāļu patēriņš ir mazāks nekā Lietuvā un Igaunijā, savukārt izdevumi par zāļu iegādi ir lielāki, kas norāda uz vidēji augstākām zāļu cenām iedzīvotājiem.