Latvijā stājas spēkā jauns nodoklis

© unsplash.com

Latvijā šodien stājas spēkā grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā, paredzot, ka par vienu kilogramu tirgū laisto tekstilizstrādājumu turpmāk piemēros dabas resursu nodokli (DRN) 0,5 eiro apmērā.

Eiropas Savienības direktīvās noteikts, ka tekstila izstrādājumu atkritumu šķirošanas sistēmu tās dalībvalstīs jāievieš no 2025.gada, Latvija patlaban ir viena no pirmajām, nosakot sistēmas darbības sākumu pašvaldībās no 2023.gada sākuma, savukārt jau ražotāju atbildības sistēmā - no šodienas.

Kā iepriekš aģentūrai LETA skaidroja SIA "Latvijas zaļais punkts" direktors Kaspars Zakulis, tekstila ražotājiem un tirgotājiem ir divas iespējas, no kurām atkarīgs tas, par cik sadārdzināsies to tirgū laistie tekstila izstrādājumi. Viena no iespējām ir maksāt valstij DRN 0,5 eiro par vienu tirgū laisto tekstilizstrādājumu kilogramu. Šajā gadījumā nauda nonāks valsts budžetā.

Savukārt otra iespēja paredz slēgt līgumu ar ražotāju atbildības sistēmu un saņemt 100% atbrīvojumu no DRN nomaksas. Kā norādīja Zakulis, šajā gadījumā tekstila ražotājs vai tirgotājs sedz tikai tās izmaksas, kas tiek novirzītas tieši tekstila apsaimniekošanas sistēmas izveidei - konteineru iegādei un izvietošanai, tukšošanai, tekstila pāršķirošanai un novirzīšanai atkārtotai lietošanai, labdarībai un pārstrādei, kā arī sabiedrības informētībai un līdzdalības veicināšanai piedalīties šķirošanā.

Latvijā

Labklājības ministrijas eksperti aprēķinājuši, cik valsts budžetam izmaksātu pensiju indeksācija šogad un cik tā izmaksās nākamruden, turklāt aprēķinos ņemts vērā, vai un kādas izmaiņas varētu sagaidīt pensijas.