Turpmāk laulību varēs noslēgt arī bez lieciniekiem

© unsplash.com

Stājas spēkā likums par iespēju noslēgt laulību bez lieciniekiem.

Saeima pērnā gada septembrī pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) priekšlikumus Civillikumā un likumā "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību".

Civillikumā precizēta esošā norma, nosakot, ka laulāšana notiek, personīgi klātesot līgavainim un līgavai. Noteikts, ka līgavainis un līgava var pieaicināt vienu vai divus pilngadīgus lieciniekus, taču liecinieku neierašanās nebūs šķērslis laulības noslēgšanai.

Civillikuma norma piemērojama gadījumos, kad iesniegums un citi laulības noslēgšanai nepieciešamie dokumenti būs iesniegti pēc minētā datuma.

Tieslietu ministrijas (TM) pārstāvji skaidro, ka jau ilgstoši praksē apspriests jautājums par liecinieku obligātas klātbūtnes nepieciešamību, reģistrējot laulību. Mūsdienās prasībai pēc divu pilngadīgu liecinieku obligātas klātbūtnes vairs nav juridiskas nozīmes, tas ir vēsturisku tradīciju jautājums.

Liecinieku klātbūtne esot kļuvusi formāla. Vēsturiski lieciniekiem tika paredzēts pienākums ar savu klātbūtni un parakstu apliecināt gan laulības noslēgšanas faktu, gan to, ka laulības noritējušas godprātīgi un pēc brīvas izvēles, taču pašlaik šo pienākumu "veiksmīgi veic dzimtsarakstu nodaļas amatpersonas", norāda TM.

Svarīgākais