Darbinieku iztrūkumu IeM sistēmas iestādēs un IeVP plāno risināt ceļot maksimālo vecumu pieņemšanai dienestā

© Kaspars Krafts / F64

Lai risinātu darbinieku iztrūkumu, Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestādēs un ieslodzījumu vietu pārvaldē (IeVP) no 40 līdz 50 gadiem plānots palielināt maksimālo vecumu pieņemšanai dienestā, liecina Tieslietu ministrijas (TM) sadarbībā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldi (IeVP) sagatavotie grozījumi Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestāžu un IeVP amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā.

TM skaidro, ka darbinieku iztrūkums jau veidojas kritisks, tāpēc nepieciešams palašināt personu loku, kas var pretendēt uz darbu konkrētajos dienestos. TM norāda, ka, neskatoties uz iepriekš veiktajiem pasākumiem, amatpersonu vakanču skaits iestādēs aizvien palielinās.

Valsts policijā neaizpildīti pērn bija 25,9% vakanču, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā - 11,7%, Valsts robežsardzē - 16,3%, IeVP - 19,3%, bet Iekšējās drošības birojā - 10%.

Šāds neaizpildītu vakanču apjoms jau rada risku iestāžu nepārtrauktas darbības nodrošināšanā, rada lielu pārslodzi pārējām amatpersonām un prasa nekavējošu rīcību kardināli jaunā virzienā, pauž TM.

TM pauž, ka tā ilgstoši saņemot "ļoti skarbu kritiku" no Eiropas Padomes Spīdzināšanas un necilvēcības rīcības vai soda novēršanas komitejas par to, ka ieslodzījuma vietās ir nepietiekams personāla skaits un vakanču apjoms šo situāciju tikai pasliktina. "Ilgstoši nerisinot komitejas ieteikumus, Latvijai var nākties saskarties ar Eiropas konvencijā par spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanu ietvertajām procedūrām gadījumiem, ja valsts nepilda komitejas rekomendācijas. Turklāt komiteja var publiskot paziņojumu par to, ka Latvijas ieslodzījuma vietās tiek spīdzināti ieslodzītie, kas ļoti kaitē valsts tēlam," klāsta TM.

Likuma grozījumos piedāvāts paaugstināt dienestā pieņemšanas vecumu, nosakot, ka personu var pieņemt dienestā līdz 50 gadu vecuma sasniegšanai. Vienlaikus tiks noteikts, ka iestādes vadītājs nosaka amatus, kuros var pieņemt personas, kuras ir vecākas par 50 gadiem. Tas nepieciešams, jo katras iestādes dienesta specifika nosaka to, kuros amatos šādas personas var dienēt amata pienākumu specifikas dēļ, pauž TM.

"Jāpatur prātā tas, ka Ministru kabinets ir noteicis fiziskās prasības, kuras personai jāizpilda. Šāda nosacījuma gadījumā IeVP varētu vieglāk nokomplektēt apsardzes un uzraudzības funkciju izpildei nepieciešamo personālu, tāpat šādas personas varētu tikt iesaistītas arī citos amatos, kurus noteiktu IeVP priekšnieks. Šāds nosacījums arī pārējām Iekšlietu sistēmas iestādēm ļautu noteikt amatus, kuros ir pieļaujams, ka dienestu uzsāk personas, kas vecākas par šobrīd noteiktajiem 40 gadiem," teikts TM sagatavotajā pamatojumā.

Likuma grozījumi dos iespējas iestādes vadītājam noteikt amatus, kuros var pieņemt dienestā personas ar pamatizglītību. "Šeit būtisks ir apstāklis, ka visām iestādēm ir dienestam nepieciešamo mācību nodrošināšanas iespējas IeM sistēmas iestāžu koledžās un IeVP Mācību centrā un šādas personām dienestu būtu jāuzsāk tikai zemākajos amatos. Turklāt, ja šādā veidā dienestu uzsākusī persona vēlēsies karjeras izaugsmi, tad spēkā būs likumā ietvertie nosacījumi attiecībā uz minimālo izglītību dienesta pakāpei atbilstošajiem amatiem, kas veicinās personas vēlmi iegūt vidējo vai pat augstāko izglītību," pauž TM.

Latvijā

Labklājības ministrija (LM) iecerējusi no nākamā gada 1.janvāra noteikt periodus, kas pielīdzināmi apdrošināšanas stāžam un uzkrāti līdz 1990.gada 31.decembrim, norādīts likumprojektā par grozījumiem likumā "Par valsts pensijām".

Svarīgākais