Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniedzēju atlīdzības apmērus tuvinās reālajai tirgus vērtībai

© Unsplash

No 1.septembra plāno palielināt valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniedzēju atlīdzības apmērus, ņemot vērā Tiesu administrācijas ierosinājumus, liecina Tieslietu ministrijas (TM) iesniegtais noteikumu projekts tiesību aktu projektu publiskajā portālā.

Ar noteikumu projektu ar pieejamo budžetu tiks palielināti atlīdzības apmēri atsevišķiem juridiskās palīdzības veidiem civillietās, noteikta veida administratīvajās lietās un kriminālprocesā, kā arī tiks izdalīta atsevišķa atlīdzības pozīcija civillietās par procesuālajiem dokumentiem.

Atlīdzības un atlīdzināmo izdevumu apmērs joprojām ir nepietiekams, piemēram, atlīdzības apmērs par juridiskās konsultācijas sniegšanu 30 eiro, par prasības pieteikuma vai pieteikuma sagatavošanu 70 eiro, par aizstāvības un pārstāvības īstenošanu pirmstiesas kriminālprocesā 30 eiro stundā, tiesvedībā - 40 eiro, tas nesasniedz tirgus vidējās vērtības.

Noteikumu projekts paredz palielināt atlīdzības apmēru civillietās un noteikta veida administratīvajās lietās piemēram, par procesuālā dokumenta sastādīšanu no 70 eiro uz 100 eiro. Par apelācijas sūdzības sastādīšanu atlīdzība tiks palielināta no 85 eiro uz 120 eiro, bet par kasācijas sūdzības sastādīšanu no 100 eiro uz 140 eiro un par lietas izšķiršanai nepieciešama dokumenta sastādīšanu, kuram normatīvajos aktos ir noteiktas satura prasības un kura sagatavošanā ir nepieciešamas juridiskās zināšanas no 25 eiro uz 35 eiro.

Kriminālprocesā par dokumentu, kas nepieciešams lietas iztiesāšanai rakstveida procesā sastādīšanu no 25 eiro uz 50 eiro.

Par apelācijas sūdzības sastādīšanu no 105 eiro uz 140 eiro, bet par kasācijas sūdzības sastādīšanu no 120 eiro uz 160 eiro un par dokumentu papildinājumiem apelācijas, kasācijas sūdzībai no 25 eiro uz 35 eiro.

Paaugstināt minētās pozīcijas ir izvēlēts, vērtējot attiecīgo dokumentu sagatavošanas sarežģītību, juridiskās pamatošanas nepieciešamību, prasības un ieguldāmo laiku to sagatavošanā, tāpat stundas likmes par pārstāvību un aizstāvību pirmstiesas kriminālprocesā apmēra tuvināšanu stundas likmei tiesvedības stadijā.

Saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 2024.gadam un budžetu 2024., 2025. un 2026.gadam" TM apakšprogrammā "Juridiskās palīdzības nodrošināšana" juridiskās palīdzības nodrošināšanai kopumā piešķirti 2,01 miljons eiro. Noteikumu projekta ietekme 2024.gadam un turpmāk nav precīzi aprēķināma, bet, ņemot vērā, ka noteikumu projekts stāsies spēkā 1.septembrī, tad ietekme 2024.gadam aprēķināta par četriem mēnešiem, provizoriski tā varētu būt - 31 778 eiro un 2025.gadam un turpmāk - 95 335 eiro apmērā.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā 1.septembrī, bet līdz 9.jūlijam notiek projekta publiskā apspriešana.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) aicina Latvijas iedzīvotājus pieteikties trīs nedēļu ilgajam rezervistu militārās pamatapmācības kursam, kurā par katru aizvadīto dienu maksās teju 42 eiro, aģentūru LETA informēja NBS.

Svarīgākais