"Balticovo"plāno pilnībā pāriet uz ārpus sprosta olu ražošanu līdz 2027.gadam

© Oksana Džadana/f64

AS "Balticovo" šogad investēs 49,32 miljonus eiro ārpus sprostu vistu novietņu izveidē un modernizācijā, aģentūrai LETA pauda "Balticovo" valdes loceklis, komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps.

Viņš sacīja, ka šogad uzņēmumā būs vērojama strauja attīstība. Investīcijas paredzēts novirzīt pārejai uz ārpus sprostu olu ražošanu un summā neiekļaujas cita veida investīcijas, kas saistītas ar olu pārstrādi vai citu procesu uzlabošanu uzņēmumā.

Auškāps atzīmēja, ka 2024.gada sākumā "Balticovo" sāka Daugavpils struktūras pārbūvi, kurai novirzīti aptuveni 5% no kopējām investīcijām. Daugavpilī transformētas divas bijušās vistu novietnes uz brīvo vistu novietnēm. Abās novietnēs iespējams turēt 20 000 putnus, kopā ļaujot turēt 40 000 putnus ar kopējo ganību platību 16 hektāri, katrai brīvos apstākļos turētai vistai paredzot četrus kvadrātmetrus ganību platības.

Tāpat viņš sacīja, ka lielākais investīciju apjoms, kas veido aptuveni 95% no kopējajiem ieguldījumiem tiks novirzīts ārpus sprosta vistu novietņu būvniecībai Iecavā. 2024.gada laikā "Balticovo" plāno uzsākt piecu liela izmēra ārpus sprosta novietņu būvniecību. Katrā novietnē būs paredzēta vieta aptuveni 165 000 putniem, kuri varēs brīvi pārvietoties kūtī.

Viņš norādīja, ka būvniecības darbi sākti trim novietnēm. Patlaban norisinās zemes darbi un celti pamati. Tāpat šogad "Balticovo" atjaunoja uzņēmuma pirmo liela izmēra ārpus sprosta novietni, kura nodega 2021.gada vasarā. "Balticovo" brīvos apstākļos turētu vistu novietnes atrodas arī Madonā un Vilcē.

Uzņēmums šogad plāno arī pabeigt divas jaunputnu novietnes Iecavā, kurās audzē un audzina vistas no vienas dienas vecuma līdz 17-18 nedēļu vecumam, kad tās sāk dēt olas. "Balticovo" valdes loceklis uzsvēra, ka svarīgi audzēt jaunputnus ārpus sprosta apstākļos, lai vēlāk, pārvietojot uz dējējvistu novietnēm, vista labi justos un mācētu brīvi pārvietoties ārpus sprosta apstākļos.

Jaunputnu novietnēs uzņēmums audzē putnus gan turēšanai kūtī, gan arī turēšanai brīvos apstākļos. Auškāps arī pauda, ka uz katrām trim dējējvistu novietnēm nepieciešama viena jauno vistu novietne un gada laikā vienā jaunputnu novietnē iespējams izaudzēt trīs ganāmpulkus. Viena vistu ganāmpulka izaudzēšanai nepieciešami četri mēneši.

Finansējumu vistu novietņu izveidei "Balticovo" iegūs no pašu kapitāla un ilggadējiem uzņēmuma finanšu partneriem - "Swedbank" un "Luminor" bankām. Tāpat Auškāps uzsvēra, ka uzņēmuma akcionāri kārtējo reizi lēmuši par iepriekšējā gada peļņas pilnīgu novirzīšanu uzņēmuma attīstībai.

Auškāps atzīmēja, ka "Balticovo" investīciju mērķis ir pilnībā pāriet uz ārpus sprosta olu ražošanu līdz 2027.gadam, prognozējot, ka, turpinot tikpat strauju attīstību kā līdz šim, uzņēmums jau nākamā gada laikā varēs visu Baltiju nodrošināt ar ārpus sprosta apstākļos dētām olām un olu produktiem.

Tāpat viņš pauda, ka uzņēmums iegādājies pamestas fermas Igaunijā, piebilstot, ka ir panākta vienošanās un nākamās nedēļas laikā plānots nokārtot pēdējās juridiskās formalitātes. Pēc formalitāšu nokārtošanas "Balticovo" spēs atklāt vairāk par projekta ieceri un investīciju apmēru.

Jau ziņots, ka "Balticovo" 2022.gadā strādāja ar 101,801 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 63,1% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa pieauga vairākkārt un bija 6,711 miljoni eiro. Finanšu dati par 2023.gadu vēl nav publiskoti.

"Balticovo" pamatdarbība ir vistu olu, olu pulvera, olu šķidrās masas, vārītu vistu olu bez čaumalas, vārītu kapātu olu ražošana un realizācija. Uzņēmums reģistrēts 1992.gadā, un tā pamatkapitāls ir 5 370 381 eiro. Uzņēmuma lielākais īpašnieks, pēc "Balticovo" 2022.gada pārskatā minētā, ir SIA "BCO", kurai pieder 98,13% "Balticovo" akciju. Vienlaikus "BCO" kapitālā, pēc "Firmas.lv" datiem, 67% pieder Tatjanai Poplavskai, bet 33% pieder Valdim Grimzem.

Svarīgākais