Ar svinīgu ceremoniju Ādažos sāks Kanādas vadītās kaujas grupas palielināšanu

© Kaspars Krafts / F64

Trešdien, 3.jūlijā, militārajā bāzē Ādažos notiks svinīga ceremonija, kas iezīmēs NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšanas līdz brigādes līmenim uzsākšanu un jaunās NATO daudznacionālās brigādes Latvijā izveidi, ko veidos vairāk nekā 3500 karavīri, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Ceremonijā piedalīsies Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, NATO daudznacionālās divīzijas "Ziemeļi" komandiere ģenerālmajore Jete Albinusa un NATO daudznacionālās brigādes Latvijā komandieris pulkvedis Sedriks Aspiro.

"Vēl pirms gaidāmā NATO samita Vašingtonā Latvijā atklāsim Baltijā pirmās NATO daudznacionālās brigādes izveides uzsākšanu, īstenojot NATO Madrides samitā kopīgi pieņemto lēmumu. Latvijas un Kanādas ciešā un veiksmīgā sadarbība parāda, ka NATO sabiedrotie īsteno principu "viens par visiem un visi par vienu". Mēs kopā mērķtiecīgi turpināsim darbu pie daudznacionālās kaujas grupas pārveides par brigādi, stiprinot NATO atturēšanas un aizsardzības spējas un ikviena Latvijas iedzīvotāja drošību," uzsvēris aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Jau ziņots, ka NATO samitā Madridē 2022.gada jūnijā Latvija un Kanāda parakstīja deklarāciju par NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas stiprināšanu un turpmāko attīstību.

Pagājušā gada jūlijā pirms NATO samita Viļņā Latvijas un Kanādas aizsardzības ministri militārajā bāzē "Ādaži" parakstīja ceļa karti, iezīmējot līdz šim sasniegto, kā arī nosakot turpmākos soļus kaujas grupas pārveidē par brigādi.

Ceļa kartē aprakstīta trīspakāpju pieeja Kanādas vadītās paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšanā līdz kaujas spējīgai daudznacionālai brigādei, kas ietver sagatavošanas un plānošanas posmu, palielināšanas posmu un pilnas gatavības posmu.

"Sākot ar šo dienu, es uzņemšos brigādes izveides vadību un sekmēšu citu kaujas grupu ierašanos un pievienošanos komandai. Lai gan šī ir Kanādas vadīta brigāde, mums būs privilēģija dienēt kopā ar trīspadsmit citām valstīm, kas nodrošinās unikālu pieredzi un izcilas spējas. Latvijas valsts iestādes un galvenās iesaistītās puses atbalstīja un sekmēja katru mūsu sagatavošanās soli: mēs nebūtu šajā lieliskajā pozīcijā bez viņu atbalsta," norādījis NATO daudznacionālās brigādes Latvijā komandieris pulkvedis Sedriks Aspiro.

Ceremonija 3.jūlijā iezīmēs vienu no kaujas grupas palielināšanas posmiem. Turpmāko mēnešu laikā sabiedrotie un Latvija ir apņēmušies veikt arī citus pasākumus, kas svarīgi Kanādas vadītās daudznacionālās kaujas grupas pārveidē par kaujas spējīgu brigādi. Plānots, ka brigāde pilno kaujas gatavību sasniegs līdz 2026.gadam.

Pašreizējo NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu vada Kanāda, apvienojot ap 1900 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Ziemeļmaķedonijas, kuri rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā. Jaunās NATO daudznacionālās brigādes Latvijā dalībvalstis būs arī Dānija un Zviedrija.