Lauksaimnieki varēs pieteikties atbalstam daļējai kredītprocentu dzēšanai

© Ģirts Ozoliņš / F64

Lauku atbalsta dienests (LAD) aicina lauksaimniecības nozares pārstāvjus no pirmdienas, 1.jūlija, līdz 31.jūlijam pieteikties atbalstam daļējai kredītprocentu dzēšanai, aģentūru LETA informēja LAD pārstāvji.

Atbalstam var pieteikties primārie lauksaimniecības produkcijas ražotāji, lauksaimniecības un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, lauksaimniecības produktu pārstrādes komersanti un pretendenti, kas darbojas zvejniecībā un zvejas produktu apstrādē.

Atbalstu pretendenti var saņemt par laika posmā no 2023.gada 1.jūlija līdz 2024.gada 30.jūnijam faktiski samaksātajiem īstermiņa aizdevuma, ilgtermiņa aizdevuma vai finanšu līzinga procentiem.

Atbalsta apmērs ir summa, kas nepārsniedz aizdevuma gada procentu likmi 4% apmērā vai faktisko likmi, ja kredītprocentu likme ir mazāka par 4%.

Šogad atbalstam primāro lauksaimniecības produktu ražotājiem atvēlēti 21,573 miljoni eiro, atbilstīgām lauksaimniecības un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām - 800 000 eiro, bet pretendentiem, kas nodarbojas ar lauksaimniecības produktu pārstrādi, kā arī ar zvejniecību un zvejas produktu apstrādi - 975 000 eiro.

LAD pārstāvji atzīmē, ka no 2024.gada AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") klientiem nav jāpieprasa un LAD jāiesniedz izziņa par samaksātajiem kredītprocentiem. Informācija par "Altum" izsniegtajiem aizdevumiem un samaksātajiem kredītprocentiem no 8.jūlija katram klientam būs pieejama LAD Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā (EPS). Tāpat pieteikties atbalstam var aizpildot iesniegumu EPS.

LAD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas administrē valsts un Eiropas Savienības atbalstu laukiem, lauksaimniecībai, mežsaimniecībai un zivsaimniecībai.