"BIOR" piedāvā atlīdzību par iezīmētu jūras grunduļu noķeršanu; cik daudz iespējams nopelnīt?

© unsplash.com

Tāpat kā Latvijas debesīs lido ornitologu apgredzenoti putni, Baltijas jūrā peld tūkstošiem iezīmētu apaļo jūras grunduļu. Un zvejnieki tagad aicināti savu lomu novērtēt rūpīgāk un par iezīmēto grunduļu noķeršanas gadījumiem ziņot dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” pētniekiem, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Apaļais jūras grundulis pēc izskata ir visai neglīta zivs, kas mūsu ūdeņos ir salīdzinoši nesen - kopš deviņdesmitajiem gadiem. Tiek pieļauts, ka Baltijas jūrā tā nonāca kuģu balasta ūdeņu tvertnēs no Āzijas. Šī zivs nešķiet pievilcīga ne zvejniekiem, daži pat apgalvo, ka nav garšīga, un arī pēc izskata nerosina apetīti, turklāt tā apēd citu zivju ikrus.

Loreta Rozenfelde, “BIOR” jūras nodaļas pētniece stāsta: “Pašlaik tā populācija ir tik ļoti plaši izveidojusies tieši mūsu piekrastē - Baltijas jūras centrālajā daļā. Tā ir tik apjomīga, ka tās zivis vairs nevar izņemt no ekosistēmas. Mums šī zivs suga jau ir jāuzskata par paliekošu. Populācija ir pārāk liela, lai to vienkārši izzvejotu no šīs ekosistēmas.”

Lai kontrolētu, kā un kur pārvietojas apaļie jūras grunduļi, Zinātniskais institūts “BIOR” iezīmējis aptuveni 8 tūkstošus šo sugu īpatņu un lūdz zvejniekus vai makšķerniekus, noķerot iezīmēto zivi, ziņot par tās atrašanās vietu un laiku.

“Ja nu gadījumā zvejnieki vai makšķernieki noķer šo apaļo jūras grunduli, kuram muguras spurā ir iesista maza sarkana zīmīte, kā mēs to saucam - enkurtipa zīmītes, kur virsū ir “BIOR” un četru ciparu kods, tad lūdzu mums ziņot,” papildina Loreta Rozenfelde.

Lai pētījums būtu veiksmīgāks un būtu lielāks datu apjoms, “BIOR” nepaliks parādā: “Ja šo zivi noķer, mēs nodrošinām atlīdzību. Ja mums atsuta bildi, kur ir norādīts GPS koordinātas, laiks, zvejas rīks, tad atlīdzība ir 7 eiro + PVN. Ja zvejnieks vai makšķernieks šo zivi arī sasaldē, tad atlīdzība ir 9,75 eiro + PVN.”

Par iezīmēto grunduļu noķeršanu institūtam “BIOR” var ziņot pa tālruni +371 20239304 vai rakstot e-pastu uz ivars.putnis@bior.lv.

Svarīgākais