Astoņās Latvijas pilsētās notiks bezmaksas apmācības, kā rīkoties ārkārtas situācijās uz ūdens

© unsplash.com

Biedrība "Peldēt droši" un Latvijas Peldēšanas federācija (LPF) šovasar Rīgā, Jelgavā, Saldū, Liepājā, Ogrē, Valmierā, Saulkrastos un Jēkabpilī rīko bezmaksas brīvprātīgo uzraugu pie ūdens apmācības. To laikā varēs apgūt drošas uzvedības pie ūdens pamatprincipus, uzzināt, kā izglābt pieaugušo vai bērnu un kā sniegt pirmo palīdzību līdz ierodas atbildīgie dienesti.

Uz nodarbībām aicināti jaunieši un pieaugušie, kas savu peldētprasmi vērtē kā labu. Nodarbību laiki un pieteikšanās vietnē www.peldet.lv.

Caur personīgo pieredzi dalībnieki nodarbību laikā uzzinās, kā atpazīt slīkšanu, treneru uzraudzībā novērtēs savu peldētprasmi, iemācīsies, kā ūdenī saglabāt mieru un atpūsties, uzvilkt peldvesti, kā iekāpt laivā vai uzrāpties uz kādas virsmas. Tāpat tiks izspēlēta situācija, ja ūdenī nokļūst nejauši ar visām drēbēm. Izmantojot speciālus manekenus, dalībnieki pārliecināsies par savām spējām izvilkt kādu no ūdens, kā arī apgūs rīcību ārkārtas situācijās un kā sniegt pirmo palīdzību.

"Uz nodarbībām īpaši aicinām tētus. Un visus, kuri izvēlas aktīvu atpūtu pie ūdens, piemēram, makšķerniekus vai ūdens sporta veidu cienītājus. Arī bērnu nometņu vadītājiem šādas apmācības ir ļoti noderīgas. Apmācību noslēgumā par visu uzdevumu veikšanu tiks izsniegts apliecinājums," stāsta biedrības "Peldēt droši" dibinātāja Zane Gemze.

Viņa piebilst, ka Latvijā kopējā sabiedrības izpratne par cilvēkdrošību uz ūdens ir nepietiekama, pat kritiski zema. Arī peldvietās, kur strādā glābēji, pieaugušajiem ir pienākums pieskatīt ne tikai bērnus, bet arī vienam otru, un spēt atpazīt potenciāli bīstamas situācijas. Tikpat svarīgi ir apzināties savu spēju robežas, jo izglābt citu var izrādīties neizpildāms uzdevums.

Latvijas Peldēšanas federācijas prezidents Aivars Platonovs uzsver: "Lai samazinātu traģisko statistiku un radītu drošāku vidi pie un uz ūdens - ir jāmācās. Tikai izglītota un atbildīga sabiedrība spēj rīkoties tā, lai novērstu riskus. Apmācot gan bērnus, gan pieaugušos, mūsu mērķis ir panākt, lai negadījumi pie ūdens nenotiktu nemaz un ārkārtas situācijās ikviens zinātu, kā rīkoties, un spētu palīdzēt sev un citiem."

Nodarbību mērķis - ne vien izglītot sabiedrību, bet arī uzsākt brīvprātīgo tīkla izveidi, kas turpmāk attīstītu spējas un veicinātu ieinteresētību iesaistīties sabiedrības izglītošanā un drošības uzraudzīšanā publiskās peldvietās. Citviet pasaulē peldvietās par drošību gādā brīvprātīgie, un brīvprātīgo apmācības ir ierasta prakse. Katram, kas audzina bērnus, apzinoties ūdens bīstamību, vajadzētu apgūt prasmi palīdzēt gan ūdenī, gan krastā.

Nodarbību grafiks:

  • 29.jūnijs: Jelgava, Rīga
  • 30.jūnijs: Saldus
  • 6.jūlijs: Rīga, Ogre
  • 10.jūlijs: Liepāja
  • 13.jūlijs: Jelgava, Vaidava
  • 17.jūlijs: Saulkrasti
  • 28.jūlijs: Jēkabpils
  • 3.augusts: Rīga

Pieteikties bezmaksas nodarbībām var vietnē www.peldet.lv.

Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem programmā "NVO fonds".

Svarīgākais